19.4 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

LEGE. Firmele și populația afectate în starea de urgență pot amâna plata chiriei. ANAF va vira sumele aferente în contul proprietarilor

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de promulgare a Legii privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență. Astfel, companiile sau persoanele fizice afectate în perioada stării de ugență, instituită pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, pot cere amânarea plății chiriei, ANAF virează banii în contul proprietarilor, urmând să îi recupereze, până la sfârșitul anului.

Legea nr. 62/2020, promulgată miercuri de șeful statului, prevede o serie de facilități pentru firme, liber profesioniști, entități juridice de drept privat și persoanele fizice care au întâmpinat dificultăți financiare pe perioada stării de urgență.

Cine poate beneficia de facilități

 

„Art. 1. – (1) Locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe”, se arată în forma adoptată de Camera Deputaților și trimis spre promulgare.

Forul decizional a adoptat proiectul după mai multe modificări aduse la forma inițiatorilor, depusă la Senat. În expunerea de motive, cei trei semnatari, membri PSD, ai proiectului – deputatul Alfred Simonis și senatorii Șerban Nicolae și Paul Stănescu, doreau scutirea de la plata chiriilor a operatorilor economici a cpror activitate a fost restrânsă sau întreruptă prin aplicarea actelor autorităților publice aferente stării de urgență.

Trebuie aduse acte justificative care dovedesc imposibilitatea plății chiriei

Înainte de adoptarea textului final, specialiștii Deloitte prezenți în webinar susțineau că intervenția statului într-un anumit sector, concentrată pe o anumită obligație a uneia dintre părțile contractante poate fi benefică pentru respectiva parte (în cazul de față, anumite categorii de chiriași) pe durata de timp prevăzută de lege, dar riscă să producă dezechilibre majore pe întreg lanțul operațiunilor și jucătorilor din domeniul respectiv.

CONTINUARE PE GANDUL.RO

DE LA ACELAȘI AUTOR

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Atenție la coșul de fum! Acoperișul unei case din Boșteni, distrus de flăcări

Odata cu sezonul rece, creste si numarul incendiilor in gospodarii. O casa din suburbia Bosteni, a municipiului...

Accident rutier la ieșirea din Târgu Frumos

Accident rutier cu o victima, miercuri, in jurul orei 13:00, la iesirea din Targu Frumos, spre Razboieni,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI