17.4 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022
Array

Lecții de educație și succes. Elevii în dialog cu un tânăr din Pașcani, cercetător în Japonia

Despre fizică și Japonia cu Daniel Moraru, profesor universitar și cercetător, specilist în nano-electronică. Pășcăneanul este prezent în această perioadă în România, aici unde ține conferințe și prelegeri la Universități. Astăzi a vorbit elevilor de la “Sadoveanu” despre munca ce o face și mai ales în ce constă dar și despre de ce ar trebui să ieșim din țară și să cunoaștem alte popoare. A răspuns răbdător și întrebărilor elevilor curioși dar și profesorilor care i-a avut în anii de liceu. La final a semnat în cartea de onoare a școlii și a oferit și un interviu pentru BIT TV, răspunsrui ce le puteți asculta de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

O oră de fizică altfel pentru câțiva elevi de la Colegiul “Sadoveanu” din Pașcani. Un fost elev și profesor al școlii a revenit în țară din Japonia și a explicat celor prezenți despre dorința lui de schimba lumea, de a-și aduce contribuția la viitor și de ce nu să-i facă pe tineri a studia în străinătate. La prelegeri a spus prezent și directorul școlii, profesor Genoveva Șerban dar și profesorul de fizică din anii de liceu, Viorel Banu.

Daniel a vorbit celor prezenți despre anii de școală, alegerile și mai ales munca ce o face în Japonia, după ce a obținut o bursa de la Guvernul Nipon. Predă și face cercetare în nano-electronică la Universitatea Shizuoka. În cei peste 10 ani de când se află acolo a reușit să obțină zeci de premii în domeniu, peste 50 de lucrări ştiinţifice în jurnale internaţionale de calitate, trei capitole în cărţi de specialitate, precum şi contribuţii la peste 250 de prezentări în conferinţe internaţionale şi naţionale (în Japonia).

A vorbit și despre Japonia, de la cultură, tradiții, obiceiuri, istorie, artă, tehnologie și chiar viața de acolo a lui și a familiei.

După mai bine de o oră petrecută împreună cu elevi și profesori, Daniel a răspuns și întrebărilor. Printre acestea s-au numărat sistemul de învățământ, modul de predare și prezentare la școală și mai ales pe ce anume se pune accent – predare sau practică.

La final, Daniel Moraru a semnat în cartea de onoare a Colegiului, iar în următoarele zile va putea fi ascultat la Iasi, pentru că până pe 7 decembrie va avea câte o prelegere în fiecare zi la Facultatea de Fizica din cadrul Univ. Al. I. Cuza.

Menționăm că interviul acordat pentru BIT TV, în vara acestui an îl puteți citi aici, clik pe link –

https://bittv.info/tanar-din-pascani-specialist-in-nano-electronica-la-o-universitate-din-japonia/

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow