18.5 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Array

Lectie de viata din partea unor persoane cu handicap

In timp ce zeci de oameni fara nici o infirmitate prefera sa cerseasca decat sa munceasca, la Harlau zeci de persoane cu handicap si-au schimbat destinul prin munca. Este vorba despre 12 persoane care au invatat sa faca o meserie in cadrul Centrului de Pregatire pentru o Viata Independenta a Persoanelor cu Handicap “REVIS”. Ei au invatat sa duca o viata independenta prin munca in unul din cele patru ateliere de creatie, gradinarit, croitorie, bucatarie si brutarie.

Timp de doi ani, ei sunt pregatiti in functie de gradul de handicap si abilitatile innascute, iar apoi pe propriile forte castiga un venit din munca prestata. De exemplu, in atelierul de panificatie, 10 persoane cu varste cuprinse intre 22-45 ani, fac zilnic paine pentru consumul propriu si celelalte centre din Harlau. Banii din vanzari au ca destinatie asigurarea materiei prime iar diferenta ajunge la aceste persoane cu grad de handicap, care reusesc sa-si croiasca singuri drumul in viata.

In cadrul atelierului de creatie si croitorie persoanele cu grad de handicap reusesc sa faca lucruri minunate. Martisoare, copacei din margele, ornamente florale, fete de perne cu motive nationale si multe altele sunt vandute in diverse locatii si expozitii cu vanzare precum Targul National al Unitatilor Protejate care in anii trecuti a fost organizat la Targu Mures si Constanta.

Unii dintre ei traiesc zi de zi in locuinte protejate. Sunt lasati inca din copilarie in centre de plasament, iar vointa de a fi util si de a munci i-au adus in astfel de locuinte care au devenit propria casa. Acolo traiesc, muncesc si isi castiga existenta iar pentru taria de caracter si vointa lor, aceste persoane reprezinta adevarate modele de viata.

Alte articole