1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022
Array

Laptele de la țară interzis în piețele pășcănene

Laptele de la tara se vinde precum drogurile, pe ascuns in pietele din Pascani. Din cauza unor norme europene intrate in vigoare la inceputul acestui an, micii fermieri au nevoie de certificate de calitate si de conditii speciale pentru a vinde cativa litri de lapte. Cum avizele se obtin greu si cu bani, iar investitiile trebuie realizate de primarie, astfel de produse vor fi imposibil de gasit, iar comerciantii vor fi amendati.

Criza de lapte de la tara in pietele pascanene. Nu din cauza unei boli care sa fi afectat vacutele, ci in urma aplicarii unor norme europene care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie a.c.
Mai exact, micii fermieri nu au voie sa mai vanda niciun litri de lapte fara sa aiba cerfiticat de calitate de la Directia Ssanitar Veterinara. El se poate obtine doar de la Iasi , obligatoriu de minim doua ori pe an. Asta insemana ca trebuie sa se deplaseze la zeci de kilometrii distanta si sa cheltuie bani, investitii care in cele mai multe cazuri nu pot fi recuperate de batranele care abia reusesc sa castige cativa lei pe zi pentru paine si medicamente.

lapte tara
Chiar daca obtin aceste avize, micii fermieri tot nu pot sa isi vanda laptele in piete pentru ca nu sunt indeplinite conditiile de depozitare. Specialsitii DSV sustin ca laptele poate fi vandut doar in halale special amenajate din vitrine frigorifice, nu pe trotuare ca pana acum. Aceste investitii ar trebui facute de administratia locala, dar nu sunt inca prevazute pe lista de prioritati. Asta insemna ca nu vor mai gasi prea curand la vanzare lapte de vaca din fermele de la tara.

Cetatenii sutn nemultumiti. Ei spun ca laptele de la tara este mai bun si mai sanatos decat cel din magazine si ca Primaria ar trebui sa intervina in sprijinul fermierilor

De cealalta parte, administratia locala spune ca ar putea sa gaseasca bani pentru cumpararea vitrinelor frigorifice pentru laptele de la tara. Pentru ca investitiile sa fie aprobate de consilierii pascanenii trebuie sa faca o astfel de solicitare in scris, acum odata cu dezbaterea proiectului de buget si a listei de investitii pentru anul in curs.

Evident ne intrebam cum s-a ajuns la o astfel de situatie de vreme ce, cerintele Uniunii Europene erau cunoscute de ani de zile, perioada in care investitiile necesare puteau fi realizate. O explicatie ar fi lipsa unei campanii de informare in randul cetatenilor care ar trebui sa stie ce si mai ales cum sa faca pentru a supravietui.

 

bittv.info, newspascani.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow