23.7 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Lansare de carte la Pașcani – „Viața literară pe Bahlui”, scrisă de Viorel Ilișoi

- Advertisement -

Lansare de carte, vineri, 24 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu din municipiul Pașcani. „Viață literară pe Bahlui”, scrisă de Viorel Ilișoi, este lucrarea care va fi adusă în fața publicului pășcănean. Evenimentul va fi prezentat de Paul Gorban, conferențiar universitar în Iași.

Potrivit celor spuse de autor, cartea este o „privire în lumea demiurgilor care fac lumi și le închid în cărți. Sau cum se mănâncă scriitorii între ei.”

Parteneri evenimentului sunt Editura Gri, BIT TV și Casa de Cultură din Pașcani.

Viorel Ilișoi este ziarist și scriitor și un apreciat autor român de reportaje literare. Activitatea sa jurnalistică a început în primele zile ale anului 1990 și a continuat la Atitudinea, Timpul, Național, Cotidianul și Jurnalul Național. Din 2014, Viorel Ilișoi a ales să fie jurnalist independent, iar activitatea sa literară a urmat același drum.

C.P. Scriitorul și gazetarul Viorel Ilișoi își lansează cea mai nouă carte la Pașcani. Autorul ne-a declarat că, deși scriitorii bucureșteni evită să-și lanseze carțile în orașele mai mici, el vine la Pașcani pentru că a lucrat aici o perioadă, are prieteni localnici și, mai ales, pentru că a avut întâlniri minunate cu liceenii din orașul nostru, fiind invitat de câteva ori să le vorbească despre literatură. În plus, orașul Pașcani, pomenit de mai multe ori în carte, participă l viața literară a Iașului prin scriitorii originari de aici.

Cartea „Viața literară pe Bahlui” cuprinde o serie de interviuri polemice cu scriitorii ieșeni, în care aceștia își spun unii altora, cu vorbe tăioase, ceea ce-i nemulțumește. Această bătălie uită uneori de reguli și se transformă pur și simplu într-o încăierare. În „România literară” a fost descrisă drept „o soap opera pe care o urmărim cu delicii de matroană în siestă”. La sfârșit, când toți și-au spus ce au avut de spus, viața literară din Iași pare să devină mai calmă. În urma acestei anchete literare care a tulburat apele Bahluiului s-au desprins idei importante, au apărut mișcări noi, mentalitățile s-au mai primenit, ceea ce a dus la schimbări radicale în sistem.

La interviurile incendiare, autorul a adăugat peste 100 de pagini de note, comentarii, povestioare, scurte biografii, la subsol, care dau o imagine realistă a vieții literare. „Insist pe citirea notelor, cele mai multe convorbiri sunt savuroase, dar toate notele sunt instructive. Și eu am aflat o mulțime de lucruri!”, spune Liviu Antonesei într-o primă cronică dedicată cărții. Pe scurt, cartea nea arată ce sunt scriitorii și cum se mănâncă între ei.
Evenimentul va avea loc vineri, 24 iunie, de la ora 18.30, la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”.

În afară de „Viața literară pe Bahlui”, cititorii vor găsi la stand și celelalte cărți publicate de Viorel Ilișoi, toate apreciate de public și premiate. „Strălucitor” a fost desemnat cea ma bună carte de memorii, anul trecut. La final, autorul se va întreține cu publicul și da autografe/

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow