11.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 1, 2023
Array

Laborator modern la IML Iaşi. Noua aparatură permite compararea genetică a rămăşitelor osoase

În premieră la Iaşi, din această lună, la Institutul de Medicilă Legală se poate face compararea genetică a rămăşiţelor osoase, iar rezultatele vor fi folosite în anchetele de dispariţii misterioase, incendii sau catastrofe. Analizele minuţioase sunt realizate într-un laborator modern, dotat cu aparatură performantă adusă din Germania şi care a costat peste 250.000 de euro. Un laborator similar mai există doar în Bucureşti.

Specialiştii de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi vor putea face lumină şi în cele mai dificile cazuri. Au acum la dispoziţie apartură care le permite compararea genetică a rămăşitelor osoase.

„Spre deosebire de extracţia obişnuită a ADN-ului, aici avem nevoie de o prelucrare anterioară a fragmentului osos care se taie la nişte dimensiuni mai mici. Fragmentul, după aceea, trebuie făcut pulbere, pulberea se demineralizează şi urmează după aceea extracţia obişnuită,” a explicat Irina Streba, şef Laborator Genetică IML Iaşi.

Compararea genetică a rămăşiţelor osoase se impune în 20 la sută din cazurile pe care le au de desluşit anchetatorii ieşeni.

Aceste determinări se fac într-un laborator modern, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, în valoare de peste 250.000 de euro. Investiţia s-a făcut din fondurile proprii ale Institutului de Medicină Legală Iaşi.

Examinarea rămăşiţelor osoase costă 1.800 de lei. Tot în cadrul laboratorului IML se fac şi testele de paternitate. Acestea costă 3.600 de lei şi sunt plătite de cei care le solicită.

Sursa și continuare pe Digi24.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow