11.9 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

La „Unirea”, sărbătorim 100 de ani de unitate națională

COMUNICAT:  Începând de luni, 19 noiembrie 2018, timp de zece zile, sub titlul “Unirea Ro la Centenar”, noi, elevii și profesorii Colegiului “Unirea” din Pașcani, ne pregătim sufletul, mintea și inima, pentru a retrăi bucuria Marii Uniri, pentru a reînvăța ce înseamnă un popor unit, ce înseamnă să fii roman și ce și-au dorit cândva întemeietorii României Mari. Este momentul cel mai potrivit să ne bucurăm că suntem români, să învățăm ce înseamnă “a fi un bun român” de la înaintașii noștri, Marii Români de la 1918.
Fiecare cadru didactic al colegiului „Unirea”, va include, pe parcursul acestor zile, în cadrul orelor clasice la disciplinele predate, secvențe didactice speciale, având ca resursă multimedia enciclopedia digitală: România 1918. Oameni, momente și imagini, secvențe didactice de prezentare Mari Români din ultimii 100 de ani.
Joi, 22 noiembrie, va avea loc o prezentare de carte, urmată de o dezbatere, pe marginea lucrării Psihologia poporului român de Daniel David. Activitatea se va desfășura în aula colegiului și va fi susținută de domnul Alexandru Crețu, psiholog școlar. Pe 26 noiembrie va avea loc o altă prezentare cu titlul Ideea de Unire reflectată în presa ieșeană în ani 1914 – 1918, susținută de domnul profesor de istorie Marius Adumitroaie.
Festivalul Bostăneilor, coordonat în acest an de doamnele profesor Mihaela Hărățu și Maria Iosub, va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu orele 11, tot în aula colegiului. Tema aleasă de organizatori în acest an este Provincii istorice românești.
Pe 27 noiembrie, în aula școlii, vom depăna povești românești, cu și despre oameni care au trăit momente memorabile din istoria ultimilor 100 de ani. Activitatea va fi coordonată și organizată de doamna director adjunct Corina Ciopraga și de domnul profesor de religie Spataru Mugurel.
Tot în aceeași zi va avea loc întâlnirea de lucru Alianța colegiilor ”Unirea” din România, găzduită de Colegiul Național „Unirea”din Târgu Mureș, la care va participa doamna director Daniela Orășanu.
Miercuri, 28 noiembrie, vom face România Mare, vie în tricolor! Pe terenul de sport, elevii școlii vor construi o hartă imensă, pentru că nu degeaba se numesc uniriști! De data aceasta se vor uni pentru a contura o Românie de 100!
De-a lungul săptămânii 26-29 noiembrie, în aula școlii va putea fi admirată o expoziție de fotografie veche cu tema România 100.
De asemnea, în fiecare sală de clasă, elevii, ajutați de profesorii diriginți, vor amenaja „Colțul românesc” și vor continua să scrie mesaje pe tricolor pentru a întregi expoziția ”Tricolorul la Unirea” pentru România, la Centenar.
Activitățile noastre se vor încheia joi, 29 noiembrie, cu un concurs pe clase. Echipajele participante, coordonate de profesorii diriginți, vor amenaja standuri unde vor fi prezentate zece din provinciile istorice ale României Întregite. În cadrul prezentărilor, se vor urmări aspectele istorico-geografice, individualismul cultural (cântece, poezii, legende, obiceiuri), prezentarea a trei personalități marcante, a costumului reprezentativ zonei alese, a unui dans și a unui simbol din provincia prezentată. Cele mai reușite standuri și prezentări vor fi premiate.
Ulterior, în intervalul orar 11-13, în aula colegiului se va desfășura activitatea cultural-artistică “1 Decembrie 1918- Ziua Marii Uniri”, care va cuprinde o conferință susținută de domnul profesor de istorie Gabriel Bugioeanu, cu titlul “Realizarea României Întregite”, o scenetă istorică, o prezentare a excursiei de studiu realizată în Cetatea din Alba Iulia, în perioada 21-24 mai 2018, dar și un spectacol artistic susținut de corul Colegiului „Unirea”, coordonat de domnul profesor Spataru Mugurel.
Coordonatorul activităților din acestă zi este profesorul de istorie Gabriel Bugioeanu.

Profesor Iuliana Gordin
Purtător de cuvânt, Colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, Paşcani

Alte articole