15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

La multi ani, Colegiul Sadoveanu Pascani! Povestea unui colegiu de 10

Colegiul National Mihail Sadoveanu se pregateste pentru a sarbatori ziua scolii si zece ani de cand a devenit colegiu. Marti, 6 noiembrie, conducerea scolii invita elevi, parinti, reprezentanti ai administratiei locale si multi altii, de la ora 10:30, la Casa de Cultura din municipiu pentru activitati aniversare.

In cadrul sarbatorii, un fost absolvent al scolii, Dragos Zamosteanu va lansa un film documentar pe care unitatea de invatamant l-a gandit si pregatit cu multa truda, intitulat „Povestea unui colegiu de 10”.

Conducerea scolii prin directoarea Genoveva Serban aduce multumiri celei care a facut demersuri pentru ca scoala sa devina colegiu si anume, profesoarei doctor, Carmen Dimitriu.

Mentionam ca scoala poarta numele scriitorului Sadoveanu din 24 mai 1990.

 

Mai jos, aveti povestea scolii, trimisa de conducere printr-un comunicat de presa.

„Povestea școlii noastre începe din  perioada interbelică, atunci când, în 1932, este înființat Gimnaziul Teoretic de Băieți CFR. Acesta este cunoscut de-a lungul timpului sub mai multe denumiri: Gimnaziul Teoretic de Băieți CFR din 1932Liceul Teoretic de Băieți CFR din 1946Școala Medie Mixtă „C. Burcă” din 1948Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” din 24 mai 1990Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din 2008 până în prezent.

Instituția și-a desfășurat activitatea sub forma gimnaziului de la 1932 până la 1946, chiar în condițiile războiului (și-a desfășurat activitatea în refugiu între 1944-1945) și apoi ca liceu, din anii 1946-1948 până în prezent.

La sfârșitul primului război mondial, în 1918, este înființat un gimnaziu mixt în Pașcani, o formă de școlarizare superioară școlilor primare existente în acea perioadă în localitate. Criza economică declanșată în 1929 a dus la desființarea acestuia. Prin urmare, s-a ajuns la constituirea unei delegații pășcănene care a intervenit la guvernul G. Mironescu din acea perioadă, pentru a reînființa un gimnaziu de băieți în localitate. Deși a existat sprijinul lui M. Sadoveanu, senator în acea perioadă în parlamentul României, marcantă personalitate a Pașcanilor, delegația pășcăneană a întâmpinat opoziția totală a unor membri ai guvernului. În 1932, o nouă intervenție la guvern, cu sprijinul Casei Muncii CFR, duce la crearea Gimnaziului Teoretic de Băieți CFR, care a funcționat între 1932-1940 într-o casă particulară, cumpărată de CFR. Clădirea avea la parter patru săli de clasă, iar cele două încăperi de la etaj erau folosite ca sală de bibliotecă și cancelarie. În curtea școlii era amenajat un teren de sport și o sală de gimnastică.

Tinerii care doreau să urmeze cursurile acestui gimnaziu susțineau un examen de admitere. Uniforma bleumarin și numărul de ordine cusut pe mânecă erau semne distinctive și motive de mândrie pentru elevii care frecventau Gimnaziul Teoretic de Băieți CFR. În primăvara anului 1944, în condițiile apropierii frontului, gimnaziul, la fel ca si celelalte instituții din Pașcani, a fost nevoit să se refugieze în sud-estul țării și reîntoarcerea provizorie a ceferiștilor pășcăneni în localitățile Mărășești, Panciu și Adjud a făcut ca și Gimnaziul Teoretic de Băieți CFR din Pașcani să revină în Moldova, la Panciu. Aici a funcționat în niște barăci militare, rămase disponibile în urma războiului, până în 1945, când pășcănenii s-au întors în orașul natal. După război, gimnaziul și-a reluat activitatea, cursurile desfășurându-se în clădirea școlii primare CFR, de lângă stația de cale ferată. În anul de învățământ 1945-1946 a funcționat ca Gimnaziu Teoretic Mixt, dar atunci a fost pusă de către autoritățile locale problema formării unui liceu, cu atât mai mult cu cât dificultățile economice îi împiedicau pe locuitori să-și trimită copiii la liceele din Iași, Suceava, Roman sau Fălticeni. Între anii 1946-1947 au fost făcute numeroase demersuri pentru organizarea învățământului liceal în Pașcani. Drept rezultat, Gimnaziul de Băieți CFR este transformat, în 1946, în Liceul Teoretic de Băieți CFR, directorul gimnaziului, Ion Mitroiu, devenind director al liceului, iar profesorii preluând catedrele de la liceu, localul rămânând același – clădirea Școlii Primare CFR. Un an mai târziu însă, sub efectul schimbărilor politice și a noilor viziuni culturale, acesta devine Școală de mecanici agricoli, care a fost mutată apoi la Hălăucești. În urma demersurilor directorului Mitroiu și a conducerii atelierelor CFR, s-a revenit la învățământul liceal în 1948. După reforma învățământului din 3 august 1948 devine Școala Medie Mixtă „C. Burcă”, cu clasele I-X, modificându-se și statutul școlii, ce va trece de sub tutela CFR-ului sub administrația Ministerului Învățământului.

Începând cu anul şcolar 1956-1957, Școala Medie Mixta „C. Burcă”  trece de la 10 la 11 ani de studiu, în anul 1960 absolvind prima promoţie cu 11 clase.

Prima promoţie cu durata de studiu de 12 ani a absolvit în 1969.     

În 1977 şcoala devine Liceu Industrial cu clase de liceu, şcoală profesională şi şcoală de maiştri.

La 24 mai 1990 liceul redevine liceu teoretic şi capătă denumirea de Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”.

Din anul 2008 liceul capătă statutul de colegiu național, devenind Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”.

 În fiecare zi  se scrie povestea școlii și fiecare dintre noi suntem parte  integrantă din ea. Toți directorii acestei școli au avut idealuri și ținte înalte, toți au reușit să cladescă școala de care ne bucurăm astăzi dar, unul dintre ei în 2007 a avut o viziune mai amplă și a făcut tot posibilul ca în anul 2008 școala noastră să își schimbe denumirea – în  Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, drept pentru care cu toții trebuie să fim recunoscători și să aducem mulțumiri doamnei prof. dr. Carmen Dimitriu.

Așadar, în fiecare an, de brumar, școala noastră se îmbracă în haine de sărbătoare marcând prin diverse activități, unele chiar cu tradiție ( Speranțe olimpice, Lecturi Sadoveniene), Ziua Școlii. În anul centenarului suntem cu toții bucuroși să serbăm cei 10 ani de colegiu, dar și cei 86 de ani ai școlii, să ne mândrim cu realizarea unui film documentar ce spune în imagini și vorbe neprețuite Povestea școlii noastre, drept pentru care aducem mulțumiri lui Dragoș Zamosteanu, fost absolvent al școlii noastre și regizor de filme documentare, cu lansarea unei publicații aniversare ce cuprinde aproape toate realizările școlii din ultimii 10 ani, cu numărul 6 al revistei Sac a dos. Acestea sunt doar câteva dintre surprizele pregătite profesorilor, elevilor, părinților, invitaților, comunității noastre pentru data de 6 noiembrie 2018, când vom spune cu toții La mulți ani, Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani!

Astfel, Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani promovează un învățământ centrat pe valori, creativitate, capacităţi cognitive, volitive şi acţionale, competenţe şi abilităţi de utilitate directă, în viitoarea profesie a fiecărui elev şi în societate, formând infrastructura cognitivă și aptitudinală a comunității din care face parte, în acord cu noile standarde, derivate din statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi din funcţionarea în contextul globalizării, şi de generare sustenabilă a unei resurse umane înalt competitive, capabile să funcţioneze eficient în societatea actuală şi viitoare.

Dezideratul nostru de a perpetua tradiția excelenței și de a oferi noi experiențe de învățare în acord cu cele mai înalte standarde nu poate fi mai bine explicat decât prin cuvintele inspirate și pline de înțelepciune ale lui Mihail Sadoveanu: „Adevărat că mai cinstit lucru nu este în lume și mai scump, și mai curat, decât omul procopsit la învățătură.”

 

Alte articole