16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

La Iaşi e ca în Evul Mediu Nu sunt vaccinuri pentru adulţi şi nici pentru copii

Lipsec antirabicul, antitetanosul sau antibotulinicul, dar şi hexavalentul pentru bebeluşi

Seruri şi vaccinuri absolut necesare în spitalele din Iaşi lipsesc fără ca medicii să poată face ceva propriu-zis pentru a le pune la îndemâna pacienţilor. Criza de seruri şi vaccinuri a cuprins întreaga ţară, medicii infecţionişti şi cei urgentişti subliniind că e o situaţie gravă, fără precedent, din cauza căreia pacienţii îşi pot pierde viaţa.

Doctorii arată că pentru lipsa serurilor şi vaccinurilor absolut vitale, cum sunt antirabicul, antitetanosul sau antibotulinicul, singurul vinovat este Ministerul Sănătăţii, prin distribuitorul unic Unifarm, care nu importă produsele farmaceutice. Pe lângă vaccinurile pe care spitalele ar trebui să şi le achiziţioneze singure, din unităţile medicale lipsesc inclusiv vaccinuri pe care Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să le distribuie medicilor de familie.
La Iaşi, teoretic, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, ar trebui să se regăsească vaccin antibotulinic şi vaccin antitetanic. În acest moment, unitatea are o singură doză de vaccin antitetanic, obţinută prin bunăvoinţa colegilor din Chişinău. Şefa UPU a explicat că o astfel de criză de vaccinuri este anormală, în condiţiile în care în UPU se prezintă periodic pacienţi cu plăgi tăiate, înţepate, muşcate, care necesită de urgenţă administrarea vaccinurilor. „Programul antirabie este asigurat doar de Spitalul de Boli Infecţioase. Noi, UPU, trebuie să avem în permanenţă antitetanic şi antibotulinic. Acum avem o doză de antitetanic prin bunăvoinţa şi înţelegerea colegilor din Chişinău”, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Coordonatoarea UPU a subliniat că doza a ajuns la Iaşi după ce săptămâna trecută, pentru un caz absolut urgent, cu un pacient din Cluj internat în stare gravă, medicii nu au găsit nicăieri în România vaccinul necesar. „Ne-au sunat şi pe noi colegii de la Cluj să-i ajutăm, dar sigur că nu am avut nici noi cum să-i ajutăm, la fel cum nu au putut nici alte unităţi din ţară. Până la urmă, prin înţelegerea colegilor de la Chişinău, doza a fost adusă şi transportată la Cluj. Aşa am primit şi noi o doză pentru situaţii critice”, a adăugat medicul.

Potrivit urgentistului, spitalul a deschis procedură de achiziţie pentru vaccinul antitetanic şi antibotulinic, însă nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. „Noi deschidem procedura, dar nimeni nu oferă produsul, nu există ofertant pentru niciunul. Pe de o parte, în ţară, nimeni nu mai produce astfel de vaccinuri, şi pe de altă parte, nici nu mai sunt importate. Guvernul şi Ministerul Sănătăţii trebuie să lămurească această situaţie care afectează întreaga ţara”, a conchis profesorul Diana Cimpoeşu.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow