-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Jumătate din populația lumii ar putea suferi de miopie până în 2050. În România, doar trei din zece persoane merg din timp la medic

Jumătate din populația lumii ar putea suferi de miopie până în 2050. Adică aproape 5 miliarde de oameni. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Oftalmologilor. Problemele de vedere ar putea fi agravate și de timpul tot mai mare petrecut în fața telefonului sau al calculatorului. Medicii recomandă controale oftalmologice cât mai dese. În prezent, doar 3 din 10 români merg din timp la medic.

2 din 5 români recunosc că stau cel puțin 8 ore în fața calculatorului. Timpul petrecut cu ochii în ecrane ne obosește ochii și poate crea senzația de falsă miopie, spun medicii. Iar cei mai vulnerabili sunt copiii.

Medicii oftalmologi se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care vor avea probleme cu ochii în deceniile următoare. Miopia, adică dificultatea de a vedea obiectele îndepărtate, îi afectează în principal pe copii.

Creșterea dioptriilor în cazul miopiei este absolut imprevizibilă, dar poate fi ținută sub control, spun medicii.

Daniela Șelaru, medic primar oftalmologic: „Miopia se numără printre afecțiunile oftalmologice care, dacă nu sunt depistate și tratate la timp, conduc la pierderea ireversibilă a vederii. Nu le putem face să dispară purtând ochelari dar le putem încetini progresia”.

Monica Pop, șef al secției de Oftalmologie: „Cam 70% este rata de moștenire, este enorm. Cum poți să știi că un copil nu vede cu un ochi dacă nu ai fost niciodată la un consult? Dacă acel copil are un deficit de vedere se poate recupera vederea numai până la 6 ani”.

În următorii zece ani, încă 100 de milioane de europeni vor suferi de miopie

În 2020, aproape 400 de milioane de europeni sufereau de miopie, însă se estimează că numărul lor va depăși 500 de milioane până în 2030, potrivit unui studiu făcut de Societatea Europeană de Oftalmologie în colaborare cu Institutul Internațional de Miopie.

Un alt studiu realizat de Asociația Oftalmologilor vorbește despre 5 miliarde de oameni la nivelul planetei care vor avea probleme de vedere în 2050.

Daniela Șelaru, medic primar oftalmolog: „În 2050 populația Asiei, și în special a Asiei de Est, va fi afectată de miopie în proporție de 65%, cea a Europei de Vest, în proporție de 54%, Europa Centrală stă ceva mai bine 52%, iar noi, în Estul Europei – 50%”.

Ca să ne menajăm ochii, medicii ne recomandă ca, la fiecare 45-60 minute de lucru continuu, să existe 10 minute de relaxare a privirii. De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc ca un copil să nu petreacă în fața ecranelor mai mult de 30 de minute pe zi, dacă are până la doi ani. Pentru cei de până la 6 ani, timpul ar trebui să se limiteze la o oră, iar pentru copiii de până la 12 ani, ar trebui respectată regula de 2 ore petrecute în fața ecranului.

sursa digi 24

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow