4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Judecătorii au anulat o amendă de 20.000 de lei pentru muncă la negru . ITM a făcut apel

Inspectoratul Teritorial de Muncă şi-a pus tunurile taman pe cei mai afectaţi de criza provocată de epidemia de coronavirus. O pizzerie din centrul municipiului Paşcani a fost amendată cu 20.000 de lei pentru faptul că s-ar fi folosit de munca unui barman fără forme legale. Magistraţii Judecătoriei Paşcani au apreciat că sancţiunea este exagerată, mai ales în condiţiile dificultăţilor cu care se confruntă în această perioadă unităţile de alimentaţie publică şi a dispus înlocuirea amenzii cu un avertisment. Apelul declarat de ITM a avut ieri primul termen de judecată, în faţa Tribunalului.

Pizzeria La Castani funcţionează în imediata apropiere a Administraţiei Finanţelor Publice Paşcani. Din 18 martie şi până la sfârşitul lunii mai a anului trecut, localul a fost închis, din cauza restricţiilor impuse în perioada stării de urgenţă, unităţii eliberându-i-se un certificat pentru situaţii de urgenţă tip 1. Pe 2 august, în urma unui control inopinat al inspectorilor de muncă, a fost identificat Iulian M., care presta activitatea de barman. Cum acesta nu avea contract de muncă, inspectorii au aplicat direct amenda legală. În instanţă, reprezentanţii pizzeriei au arătat că în acea zi, duminică, bărbatul fusese chemat pentru a da probe, în vederea angajării. Contractul de muncă avea să fie încheiat de altfel trei zile mai târziu. În aceste condiţii, au apreciat reprezentanţii pizzeriei, sancţiunea este disproporţionată în raport cu fapta, mai ales luându-se în considerare dificultăţile financiare pe care le avea societatea. De altfel, Iulian M. fusese plătit cu 80 de lei pentru acea duminică lucrată.

De partea cealaltă, ITM a arătat că sancţiunea aplicată a fost cea prevăzută de lege pentru astfel de situaţii, societatea având obligaţia să încheie contractul de muncă cu cel puţin o zi înaintea începerii activităţii de către angajat. “Respectarea legii nu este facultativă. Drepturile minime ale salariaţilor nu pot face obiectul unei negocieri sau renunţări”, au arătat reprezentanţii ITM. În plus, firma mai fusese sancţionată în patru rânduri pentru diverse abateri, deci nu se afla la prima contravenţie.

După cum aveau să reţină judecătorii din Paşcani însă, niciuna dintre sancţiunile aplicate pizzeriei anterior nu avea legătură cu munca la negru. De altfel, ultima sancţiune, aplicată în 2017, fusese contestată şi anulată în instanţă. “Prezenta plângere nu poate fi soluţionată făcând abstracţie de contextul economic şi social generat de pandemia Covid-19 caracterizat prin adoptarea unor măsuri severe care, prin amploarea lor, au afectat negativ mediul privat al economiei, în care îşi desfăşoară activitatea petenta. Prin urmare, punând în balanţă atât pericolul social abstract al contravenţiei, dar şi atitudinea adoptată de către petentă prin plângerea contravenţională, de recunoaştere a faptei contravenţionale şi de conformare în sensul încheierii contractului individual de muncă, împrejurarea că nu se poate reţine sancţionarea anterioară a petentei pentru acelaşi gen de fapte contravenţionale, instanţa apreciază că sancţiunea avertismentului este suficientă”, au apreciat magistraţii Judecătoriei Paşcani.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI