2.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Jaf în stil „bugetar“. Casiera Primăriei Pașcani îşi plătea singură încă un salariu

Ireal: având acces la banii Primăriei Paşcani, un funcţionar public din judeţul Iaşi îşi plătea, aproape lunar, încă un salariu din bani publici, pe lângă cel încasat legal. Escrocheria grosieră a mers nu mai puţin de cinci ani până să fie descoperită de şefii Primăriei. Ieri, la Curtea de Apel Iaşi, s-a pronunţat sentinţa definitivă: casiera a scăpat de puşcărie, dar trebuie să dea banii înapoi.

Mihaela Agapi (42 de ani) a lucrat la Primăria din Paşcani şi a avut, printre altele, sarcina de a întocmi statele de plată ale angajaţilor şi a face plăţile. La finele lunii noiembrie 2011, directorul executiv din cadrul Direcţiei Economice l-a informat pe primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, că a descoperit nereguli la statele de plată a cinci persoane cu handicap, în sensul că, în octombrie 2016, sumele din acte erau mai mari decât cele pe care asistaţii trebuiau să le primească. Neregulile financiare de atunci nu aveau o valoare foarte mare, însumau 5.000 de lei, însă au stat la baza unei investigaţii ce a scos la iveală un sistem de jaf incredibil pe care casiera Mihaela Agapi îl derula începând cu anul 2011.

Primarul din Paşcani a cerut o misiune de audit ce s-a încheiat în februarie 2017. Ancheta a vizat însă doar anii 2015 şi 2016 şi a scos la iveală că Mihaela Agapi avea deschise două conturi bancare, în care îşi vira ilegal bani din contul Primăriei. Ca urmare a rezultatelor auditului, au fost sesizate organele penale şi s-au cerut detalii de la băncile Raiffeisen şi BCR, în care femeia şi-ar fi virat ilegal bani.

„În urma sistematizării informaţiilor rezultând din aceste înscrisuri a rezultat că în perioada iunie 2011- noiembrie 2016, inculpata Agapi Mihaela Crina a efectuat 29 operaţiuni prin contul deschis la Banca Comercială Română şi 36 de operaţiuni prin contul curent deschis la Raiffeisen Bank, în urma cărora şi-a atribuit suma totală de 169.604 lei, reprezentând drepturi de natură salarială necuvenite, sumă cu care a fost prejudiciat fondul de salarii şi implicit bugetul unităţii administrativ teritoriale“, se arată în motivarea judecătorilor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR