18.4 C
Paşcani
vineri, iunie 18, 2021
18.4 C
Paşcani
vineri, iunie 18, 2021
More
  Array

  Jaf de proportii uriase. Niste demnitari smecheri s-au facut stapani peste averea statului

  Ultimele știri

  • Acesti smecheri au devenit in mod abuziv stapani peste proprietatea statului si s-au imbogatit • Revoltator: in momentul in care functionarii guvernamentali s-au deplasat la fata locului pentru a revendica bunurile statului, acestia s-au aflat la un pas de a fi linsati, fiind amenintati de barbati inarmati cu bate, mobilizati de primarie • Agentia Domeniilor Statului a formulat o plangere penala impotriva reprezentantilor acestei primarii

  O suprafata uriasa de teren, intinsa pe cateva sute de hectare, a fost preluata abuziv de la stat, pentru imbogatirea unei gasti aciuate intr-o primarie de langa municipiul Pascani. Este revoltator ca, nici dupa 15 ani, statul roman nu reuseste sa incaseze veniturile care i s-ar cuveni de pe urma exploatarii acestui teren, iar cei care s-au facut stapani in mod abuziv peste averea statului sunt tocmai Costel Hugianu, primarul si comunei Stolniceni Prajescu, alaturi de alte persoane.
  Astfel, Agentia Domeniilor Statului detine in comuna Stolniceni Prajescu o suprafata de circa 281,9 hectare de teren. De ani de zile, ADS organizeaza licitatii pentru concesionarea acestui teren si selecteaza firme care sunt dispuse sa lucreze aceasta suprafata contra unei redevente a carei valoare este stabilita prin Lege (contravaloarea a 600 kg grau, conform cotatiei de la Londra). De fiecare data, licitatia este castigata de cate o firma din Iasi sau din alt judet, dar cand sa se apuce de treaba i se pun tot felul de piedici la Primaria Stolniceni-Prajescu, pana cand reprezentantii societatii comerciale se lasa pagubasi.

  La nivelul ADS se cunoaste faptul ca terenul este exploatat abuziv de societatea agricola patronata de viceprimar. Recent insa, cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca primarul Costel Hugianu a reprezentat intr-un litigiu in instanta societatea agricola Agrim Stolniceni si in aceste conditii nu este exclus ca primarul sa nu fie strain de aceste combinatii. Au fost si situatii in care inspectorii ADS au fost fugariti din comuna de tarani inarmati cu bate si asta dupa ce anterior anuntasera doar la Primaria Stolniceni-Prajescu ca urmeaza sa vina in inspectie. Cine mobilizasera taranii cu bate? Raspunsul este simplu: cei care stapanesc abuziv cele 281 hectare de teren.

  Anul acesta, reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului au decis in sfarsit sa formuleze plangere penala impotriva conducerii Primariei Stolniceni-Prajescu, acuzatia principala fiind de tulburare de posesie. Plangerea penala a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

  Panarama s-a repetat

  In anul 2015, ADS a organizat o noua licitatie pentru arendarea acestui teren. Licitatia a fost adjudecata de SC Alex Activ SRL. Societatea a semnat contractul cu Agentia Domeniilor Statului, dar cand sa inregistreze documentul la primarie, reprezentantii firmei au fost pusi pe fuga. Primaria a refuzat sa inregistreze contractul de arenda, iar firma nu s-a putut apuca de treaba. De precizat ca, fara numarul de inregistrare de la primarie, firma nu putea incasa niciun fel de subventii agricole din categoria celor platite prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. Din cauza piedicilor care le-au fost puse si reprezentantii acestei firme au notificat ADS ca renunta la contract.

  “Va rog sa reziliem contractul de arenda si sa-mi inapoiati redeventa, intrucat nu pot duce la indeplinire sarcinile contractuale”, se arata in adresa pe care firma Alex Activ SRL a trimis-o Agentiei Domeniilor Statului.

  Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI s-au deplasat la sediul Primariei Stolniceni-Prajescu, pentru a solicita unele lamuriri legate de aceasta chestiune. Cand a auzit despre ce este vorba, primarul Costel Hugianu a zambit intr-un mod complice si a spus ca numai viceprimarul ne poate lamuri, aratandu-ne direct usa biroului adjunctului sau. In mod socant, viceprimarul a vorbit si cu noi despre acest teren ca si cum ar fi al sau.

  “Ne-am trezit ca vine un cetatean sa ii inregistram contractul de arenda conform legii, era reprezentant al firmei Alex Activ SRL. Am raspuns firmei ca ADS-ul nu mai detine acel teren. Contractul de arenda are niste vicii, a fost incheiat fara realizarea unui proces verbal de predare, care s-a facut abia dupa o luna de zile. ADS-ul nu are o evidenta clara a terenurilor. Conform listei din 2013, ADS mai avea 68 ha, dar ei au spus ca detin 281 ha de teren. Am aratat Prefecturii si la OCPI ca la Pascani au ajuns 288 ha conform hartilor cadastrale. Ei nu raporteaza la legea 265 aceasta suprafata de teren, iar ADS considera ca 288 ha sunt la Stolniceni Prajescu si a organizat aceasta licitatie pentru terenul care se afla de fapt la Pascani”, a explicat viceprimarul comunei.

  O explicatie incalcita oferita de viceprimar, in incercarea de a ne convinge ca de fapt statul nu detine teren pe raza comunei. Decizia Primariei de a nu înregistra contractul de arenda al firmei Alex Activ a fost luata în ciuda faptului ca, anterior a fost recunoscuta existenta terenului aflat în patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului. Totodata, într-o adresa oficiala a fost mentionat ca, o comisie constituita din reprezentanti ai ADS – RT Iasi, OCPI Iasi, Directiei Agricole Iasi si Primariei Stolniceni–Prajescu a constatat în urma deplasarii la terenul respectiv, faptul ca suprafata este deja cultivata. Procesul verbal incheiat aici constata ca pe teritoriul administrativ al localitatii Stolnici–Prajescu, Agentia Domeniilor Statului detine un teren în suprafata de 281,9592 ha, identificat faptic si scriptic, iar terenul este lucrat de persoane pe care reprezentantii Primariei au sustinut ca nu le pot identifica.
  Continuarea pe bzi.ro

  Ce părere ai?

  Meteo

  Paşcani
  cer acoperit de nori
  18.4 ° C
  19.3 °
  18.4 °
  96 %
  3kmh
  100 %
  vin
  22 °
  sâm
  21 °
  Dum
  23 °
  lun
  26 °
  mar
  22 °

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  OPINII

  Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

  Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

  Politica si cadourile pentru copii

  Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

  Administratie si politica, fara suflet

  PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet