33 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Izvorul Tamadurii

w560xh316_Izvorul_Tamaduirii

Astazi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii, sarbatoare care se tine in prima vineri de dupa Sarbatorile Pascale • La sarbatoarea Izvorului Tamaduirii se sfintesc apele, iar crestinii vin la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire cunoscuta si sub denumirea de Agheasma Mica

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi Izvorul Tamadurii, praznic închinat Maicii Domnului. Aceasta sarbatoare nu are nici o data fixa, ea tinandu-se anual în prima vineri dupa Sarbatorile Pascale. Numele sarbatorii aduce aminte de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat în apropierea orasului Constantinopol. Toti cei care merg in aceasta zi la Istanbul se pot închina în Biserica Izvorul Tamaduirii, constructie ridicata in secolul al 19-lea. La subsolul acesteia se afla insa un paraclis din secolul al 5-lea, unde exista si astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

Izvorul Tamaduirii vine ca o sarbatoare a unui mare praznic ce dateaza inca din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb care si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul Izvorului Tamaduirii.

Aceasta sarbatoare are o importanta deosebita in credinta crestin-ortodoxa. La sarbatoarea Izvorului Tamaduirii se sfintesc apele, iar crestinii vin la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire cunoscuta si sub denumirea de Agheasma Mica. In vorbirea populara, agheasmei i se mai spune si aiasma. Acest cuvant vine de la iazma. In popor se stie ca scopul urmarit prin aiasma este de a alunga duhul cel rau. Si in tara sunt mai multe astfel de izvoare tamaduitoare, la manastirile Ghighiu (judetul Prahova), Dervent (judetul Constanta) si Horaicioara (judetul Neamt). Oamenii vin in aceste locuri pentru a bea apa din aceste izvoare tamaduitoare si pentru a se vindeca de diferite boli de care sufera.

Traditia spune ca cine bea apa sfintita si se spala în aceasta zi pe partile bolnave ale corpului, se însanatoseste. Izvorul Tamaduirii a fost locul care, binecuvantat de Domnul Iisus Hristos, a vindecat pe multi bolnavi. Se mai spune si ca din lacrimile Maicii Domnului cazute pe pamant au iesit mai în toate partile izvoare facatoare de minuni. In aceasta zi se destupa izvoarele, ca sa aiba oamenii apa.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow