23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Iubim franceza! Zeci de activități inedite la „Miron Costin” pentru a marca Francofonia

Profesorii ce preau Limba franceză la școlile din oraș dar și la cea din Valea Seacă au pus la cale un eveniment – dictare în limba franceză! Textele au fost citite de nativi francezi, voluntari la un ONG. Activitățile care să marcheze Francofonia au fost pe tot parcursul săptămânii, iar cei implicați spun că vor fi și vineri.

Profesorii de limba franceză de la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani au celebrat săptămâna internațională a Francofoniei printr-o serie de activități. În data de 20 martie, profesorii au realizat un brainstorming (remue-méninges) la clase, despre cultura și civilizația franceză, respectiv despre francofonie.

Elevii de la clasele IX A si X B, coordonați de prof. Alice Loghin au pregătit rebusuri compuse de ei (IX A), proiecte despre arta culinară franceză – X B aducând la școală diverse specialități gastronomice franțuzești, au organizat un karaoke cu muzică în franceză.

Joi, 23 martie, a avut loc concursul de dictări „Les Dicos de la Francophonie” la care au participat elevii liceului „Miron Costin”, dar și din școlile pășcănene si din împrejurimi, Colegiul Tehnic „Unirea”, Colegiul National „Mihail Sadoveanu”, Liceul „Mihai Busuioc”, Scoala gimnazială Valea Seacă, sub îndrumarea doamnelor profesor, Hrițcu Gabriela, Dăscălița Elena, Loghin Alice, Hărățu Mihaela, Anicolaesei Alexandra, Aparaschivei Anca, Batincu Mihaela, Ionescu Maria.

Textele dictărilor au fost citite de către francezi nativi – tineri de 18, respectiv 26 de ani, Alice și Théo veniți în România prin intermediul asociației Gipsy Eye pentru a face voluntariat pentru combaterea discriminării rromilor.

Aceștia au făcut o comparație între cultura română și cea francofonă înainte și după dictare, le-au împărtășit elevilor experiența lor în România de care sunt foarte mândri. Ulterior au participat și la corectarea lucrărilor.

Alte doua activități semnificative, pentru celebrarea francofoniei, se vor derula până la sfârșitul săptămânii, respectiv organizarea unor ateliere de bricolaj („Le franco-brico. Des atéliers de bricolage”) la Clubul Copiilor Pașcani, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Unirea”, unde elevii vor face manual diverse obiecte cu specific francez sau în culorile drapelului francez sau ale siglei organizatiei internationale francofone.

În week end, în sala de teatru a Liceului „Miron Costin”, elevii vor beneficia de o sesiune de cinema cu un film în limba franceza (Cinéma français).

Alte articole