27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

ITM: „Vreţi să educaţi o ţară foarte săracă să colecteze selectiv. Nu se poate“

- Advertisement -

Media naţională este de 15 ori mai mare: 3%. Culmea este că România şi-a asumat atingerea unei ţinte de reciclare a deşeurilor municipale de 50% până în 2020. Ce soluţii ar fi pentru un nivel acceptabil, chiar şi în aceste condiţii?

Colectarea selectivă a de­şe­urilor este încă un vis îndepărtat la Iaşi. Pe parcursul anului trecut, Salubris a colectat selectiv 227 tone de ambalaje din PET, 188 tone de plastic, 135 tone de hârtie şi carton, 17 tone de fier şi 22 tone de deşeuri electrice şi electrocasnice. Totalul de 589 de tone de deşeuri reciclabile reprezintă doar 0,22% din cantitatea totală de deşeuri colectate, de 260.100 tone. Aceasta, în condiţii în care media naţională este de 3%, iar România şi-a asumat atingerea unei ţinte de reciclare a deşeurilor municipale de 50% până în 2020. Culmea, procentajul deşeurilor reciclabile colectate selectiv la Iaşi este în scădere faţă de 2014, când a fost de 0,26%.

„Situaţia nu se înregistrează numai la Iaşi, ci în toate celelalte centre urbane din ţară. România riscă nişte amenzi serioase dacă sta­rea de fapt nu se schimbă în scurt timp. Ne-am asumat poate o ţintă prea ambiţioasă, dar trebuie să punem accentul pe schimbarea mentalităţilor, să-i încurajăm pe ieşeni să strângă deşeurile selectiv. Infrastrucura necesară o avem“, a precizat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Situaţia colectării deşeurilor a fost discutată îndelung în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Pre­fectural, în timpul căreia problema a fost întoarsă pe toate părţile. Preşedintele Patronatului IMM, Neculai Viţelaru, a ridicat pro­blema modului în care se face colectarea gunoaielor, în nu­me­roase cazuri containere cu diferite tipuri de deşeuri fiind răsturnate în bena aceleiaşi maşini.
Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow