6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

ISU – Pericol în biserici: ușile acestora pot face victime omenești

Pompierii de la ISU au identificat numeroase nerguli în lăcaşurile de cult ieşene. Multe nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Un mare pericol este reprezentat de faptul că uşile bisericilor se deschid spre interior. În cazul în care s-ar crea panică, acestea ar fi blocate de oamenii care se înghesuie să iasă afară.

Pompierii ieşeni atrag atenţia de sărbători: majoritatea uşilor bisericilor şi mănăstirilor se deschid în interior, iar busculada creată de cei din spate în cazul izbucnirii unui incendiu ar face ca uşile să nu poată fi deschise. Un caz cutremurător a fost în 1930, când 118 oameni au murit arşi într-o biserică din Argeş.

În ultimii ani, pompierii au verificat 114 biserici şi mănăstiri în urma cărora au dat 400 de sancţiuni. Zece dintre lăcaşurile de cult funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Problema este că pompierii nu au putere să închidă aceste lăcaşuri, deoarece le interzice legea. În schimb, un cinematograf este închis dacă nu are acest document. Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au cerut informaţii de la pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar cifrele ne-au pus pe gânduri.

Cea mai mare dramă care a avut loc într-o biserică din România a fost în 1930. Într-o bisericuţă din Costeşti, judeţul Argeş, s-au înghesuit în Vinerea Mare 118 oameni, marea majoritate fiind copii. Biserica era construită din lemn şi avea o uşă mică care se deschidea spre interior, astfel atunci când incendiul a izbucnit de la o lumânare, toţi cei aflaţi în spate s-au îmbulzit către ieşire. Cei din faţă nu au mai pututut deschide uşa şi au murit arşi în interior, odată cu biserica. Şi în vremurile de astăzi, uşile bisericilor şi mănăstirilor se deschid spre interior, cele mai multe sunt greoaie, greu de deschis prin împingere. În acest sens, pompierii ieşeni au realizat între anii 2019 – 2021 zeci de controale la lăcaşurile de cult din judeţul Iaşi unde au dat zeci de sancţiuni. În urma controalelor realizate la 114 unităţi de cult au constatat 398 de nereguli, au dat 202 avertismente, 30 de amenzi aplicate în valoare de 22.500 lei. De altfel, pompierii spun că au făcut şi 85 de exerciţii de evacuare la care au participat 287 de reprezentanţi ai acestor lăcaşuri de cult. Zece lăcaşuri de cult au fost găsite funcţionând fără certificatul de securitate la incendiu.

“Principalele nereguli identificate au fost funcţionarea unora dintre ele fără autorizaţia de securitate la incendiu deşi este obligatorie deţinerea acestui document, nu se asigură condiţii privind limitarea propagării focului în interiorul construcţiilor, construcţiile nu sunt dotate cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor, nu se asigură mentenanţa instalaţiilor de stingere a incendiilor, nu au stingătoare, nu funcţionează instalaţiile de iluminat de securitate, nu sunt asigurate condiţiile de acces al autospecialelor de intervenţie şi nici mentenanţa instalaţiilor electrice şi de paratrăsnet”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Bisericile, şcolile şi spitalele funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Însă, acestea nu pot fi închise de către pompieri oricâte nereguli s-ar descoperi, spre deosebore de alte instituţii. De exemplu, dacă un cinematograf ar fi descoperit cu nereguli privind riscul de incendiu, în primă fază ar primi o amendă, iar dacă nu remediază deficienţa ar fi închis. Pompierii pot amenda lăcaşul de cult, şcoala sau spitalul însă nu le pot închide. De altfel, în timpul sărbătorilor mari, pompierii merg la biserici pentru a preîntâmpina incendiile, însă nu pot face acest lucru în tot timpul anului.

“În fiecare an, cu ocazia sărbătorilor religioase la care participă public numeros, ISUJ Iaşi planifică mai multe tipuri de activităţi. Vorbim despre controale şi recunoaşteri în teren în locurile unde se desfăşoară slujbe la care se înregistrează afluenţă mare de participanţi, transmitem către administraţiile publice măsurile minime de prevenire care trebuiesc respectate, solicităm angrenarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în acţiuni de prevenire şi asigurarea măsurilor aferente de siguranţă a activităţilor”, au adăugat reprezentanţii ISUJ Iaşi.

sursa zdi

Alte articole