23.7 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

IRES | Surprize în profilul alegătorului. De cine a fost votat PSD

- Advertisement -

Foarte multe dintre miturile votanților PSD s-au spulberat, a explicat la Digi24 sociologul Dan Jurcan, de la IRES. Institutul a realizat un profil al alegătorilor care au participat la scrutinul parlamentar din 11 decembrie. Rata de participare la vot a fost puțin sub 40 la sută.
Elementul de noutate este că PSD a reușit să mobilizeze și electoratul urban și cel cu studii, a arătat Dan Jurcan. Astfel, PSD a fost votat în măsură mai mare decât PNL de către alegătorii cu studii superioare.

Rezultatul alegerilor de duminică a fost o surpriză pentru sociologi. În primul rând, pentru că opţiunile electorale au contrazis aproape toate stereotipurile în privinţa votanţilor Partidului Social Democrat.

La precedentele alegeri, PSD obținuse în special votul alegătorilor din mediul rural şi pe al celor care au, cel mult, studii medii. Lucrurile s-au schimbat, însă, la scrutinul de duminică – jumătate din votanţii de la oraş au pus ştampila pe listele social-democraţilor.

„Anumite tendințe se păstrează, dar de data asta vedem că alegătorii PSD sunt la fel de bine prezenți și în urban. (…) Alegătorii PSD, într-o proporție de 23,24 la sută, sunt cu studii superioare. Alegătorii PSD vin și din rândul tinerilor”, a arătat sociologul Dan Jurcan.

PSD şi PNL sunt la egalitate pe eşantionul de vârstă 25-34 de ani. Lucrurile sunt foarte echilibrate şi când vine vorba de electoratul cu studii superioare – procentele obţinute de social-democraţi, liberali şi USR sunt foarte apropiate.

„Ciudat, din punctul nostru de vedere – eram obișnuiți să vedem un profil diferit al alegătorului PNL față de PSD. Acum vedem foarte clar că există într-o măsură destul de mare o oarecare suprapunere pe aproape toate dimensiunile”, a declarat Dan Jurcan la Digi24.
Continuarea pe digi24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow