1 C
Paşcani
marți, ianuarie 18, 2022

IPS Teofan: „Să primim împărtăşania după modalitatea cu care Biserica ne-a obişnuit“

„Să primim împărtăşania după modalitatea cu care Biserica ne-a obişnuit, nu se cuvine să schimbăm rânduielile“, spune Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Declaraţia vine după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări restrictive cu privire la revenirea credincioşilor în biserici după momentul 15 mai.

Biserica Română a anunţat că, în acest weekend, pe 17 mai, peste tot în ţară, inclusiv la Iaşi, slujba de Sfânta Liturghie va fi organizată cu participarea credincioşilor în curţile lăcaşelor de cult, însă credincioşii nu se vor putea împărtăşi. Reprezentanţii Bisericii au anunţat că va fi amânată Sfânta Împărtăşanie până ce va fi găsită o soluţie în acord cu celelalte biserici ortodoxe, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a avut o predică duminica trecută în care a militat întocmai pentru continuarea împărtăşaniei în forma în care este şi astăzi, insistând asupra importanţei acestui gest şi a păstrării tradiţiilor bisericeşti.

„(…) Să ne întoarcem cât mai devreme la Sfânta şi Dumnezeiasca Împărtăşanie, să o primim după modalitatea cu care Biserica ne-a obişnuit de foarte multă vreme, pentru că nu se cuvinte conjunctural şi în raport cu anumite situaţii – mai grave sau mai puţin grave – să schimbăm rânduielile noastre în Biserică. Dacă schimbăm ceva acum, ne pregătim apoi să schimbăm ceva mai mare ulterior, de aceea e bine să ne ataşăm, să fim puternic înrădăcinaţi în respectarea rânduielilor pe care le-am moştenit de la sfinţii noştri înaintaşi, ca şi cei care vin după noi să primească aceeaşi modalitate în care ne-am născut şi noi în Biserică“, a spus IPS Teofan în predica sa.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a spus şi în începutul cuvântării sale că toţi credincioşii, împreună cu preoţii, se roagă pentru momentul în care se vor întoarce cu toţii în biserici, moment care speră ca să ajungă cât mai repede, unde să ne bucurăm împreună „împărtăşindu-ne cu sfintele taine“.

„În calitate de credincioşi, mirenii din bisericile noastre, alăturându-se preoţilor de la sat şi de la oraş, ne rugăm ca normalitatea vieţii bisericeşti să fie la ea acasă, să se arate, să se mărturisească, să se releveze“, a mai spus IPS Teofan.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI.RO

DE LA ACELAȘI AUTOR

10.000 de ieşeni amendaţi fiecare cu câte 3.000 de lei. Ceva este în neregulă!

Sunt cei care au intrat în ţară şi nu...

Piaţa şpăgii în spitalele ieşene: cât, cum, unde. Evoluţie în timp

Izoleta a apărut pe străzi în urmă cu mai...

Modelele de pantaloni care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat (P)

  Pantalonii sunt piese vestimentare elementare. Prin urmare, este necesar...

Cum sa transformi rezolutiile de An Nou in realitate: 3 trucuri utile

  Poate parea ca rezolutiile de Anul Nou au devenit...

Xenoboții, leac sau armă?

Xenoboţii pot vindeca boli, dar pot fi şi arme...