-6.3 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Investitorii străini investesc în Iași milioane de euro, în parcuri eoliene! În comuna Sirețel funcționează deja două turbine. Primar: „Vin bani la bugetul comunei”

Companiile străine din domeniul energetic investesc milioane de euro în Iași, în parcuri eoliene. În comunele Ruginoasa și Erbiceni, dar și în orașul Hârlău vor fi construite aceste parcuri după ce primesc avizele de la Agenția pentru Protecția Mediului. Un parc funcțional, pe 5 hectare, se află în comunele Vânători și Sirețel.

Investitorii străini construiesc parcuri eoliene în județul Iași, în comunele Ruginoasa și Erbiceni și orașul Hârlău. Firmele care investesc milioane de euro în construcțiile întinse pe zeci de hectare sunt în procedura de obținere a avizului de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. În comuna Erbiceni, investiția ar putea fi demarată anul viitor.

„Parcul eolian va fi construit pe câteva zeci de hectare, pe teritoriul comunei Erbiceni, la limita cu comuna Belcești. Investitorii au cumpărat terenurile de la oameni. Acum sunt la capitolul avize, trebuie să-și ia certificatul de urbanism. Cred că la anul, cel târziu, se apucă de construcția parcului. Vor asfalta și 2 kilometri de drum, pentru că altfel nu pot să ajungă la investiție. Pe mine mă bucură că se investește în comună pentru că vin bani la bugetul comunei. E vorba de 1 la sută din valoarea investiției și cum aici vor fi câteva milioane de euro, o să fie ceva bănuți la buget. Reprezentanții companiei au făcut în 2012 primele demersuri, dar nu au mai fost sponsorizați de stat și au pus pe pauză proiectul. Anul trecut au reînceput tot procesul de autorizare, verificare, și vor să se apuce de construit”, spune Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, Iași.

Un parc fotovoltaic a fost construit de aproximativ 3 ani în comunele Vânători și Sirețel

Valoarea investiției din cele două comune din Iași este de 46,3 milioane de lei, iar firma care a investit este Catalan Electric, controlată integral de spaniolii de la Eolnumancia. Parcul eolian are o capacitate de 9 MW, fiind amplasate 5 turbine eoliene cu o putere nominală de 1,8 MW. Proiectul „Construire parc eolian, extidendere rețea electrică și racordare” a fost aprobat de APM la scurt timp după depunerea documentației.

 

sursa bzi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow