11.6 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021

Investiții in pericol: Pintilie a dat ordin sa fie asfaltata o strada care urmează sa fie sparta peste câteva luni de zile, pentru apa si canalizare

Primăria Pașcani se grăbește sa asfalteze o strada din suburbia Gastesti, desi acolo sunt programate lucrări pentru rețele de apa si canalizare peste câteva luni de zile.
Din acest motiv covorul asfaltic de aproape 1,5 milioane de lei, risca sa sa fie distrus pentru săparea șanțurilor unde trebuie montate țevile, sau lucrările finanțate din fonduri europene nu vor mai fi făcute.
S-a ajuns in acesta situație pe fondul lipsei de comunicare dintre primarul municipiului, Marius Pintilie si conducerea operatorului iesean ApaVital, dar si a unor interese politice.
Subiectul a fost discutat si in ultima ședința a Consiliului Local dar si in conferința saptamnala de presa. Consilierul Sorin Olariu a cerut explicații pe acesta tema. Fostul primar, Dumitru Pantazi a spus ca in anul 2019 a semnat un contract pentru asfaltarea a șase străzi, investiție de peste 8,3 milioane de lei. Pe lista se afla si Strada 24 Ianuarie. `Pantazi spune ca, la acea vreme, se aștepta semnarea contractului si inceperea lucrărilor pentru extinderea rețelelor de apa si canalizare, înaintea celor de asfaltare.

GRABA STRICA TREABA, DAR LUI PINTILIE NU II PASA!

Pana acum a fost realizat mai putin de jumatate din contractul de asfaltare a celor șase străzi. Pana la sfârșitul anului trecut au fost făcute lucrări de 3,4 milioane de lei si mai sunt de executat de aproape cinci milioane de lei. Chiar dacă constructorul putea sa isi continuie activitatea pe străzile unde nu au fost finalizate lucrările, primarul Marius Pintilie a semnat ordinul pentru începerea asfaltării străzii 24 Ianuarie.

Edilul susține ca are de respectat un contract încheiat de fosta administrație si ca trebuie sa se achite de promisiunile făcute in campania electorala, locuitorilor din Gastesti. Varianta amânării asfaltării străzii, câteva luni de zile, pana cond vor fi puse rețelele de apa si canalizare este exclusă , pe motiv ca nu ar fi in avantajul firmei de construcții.

LUCRARILE LA APA SI CANALIZARE AR INCEPE PESTE CATEVA LUNI DE ZILE

Pentru a justifica graba semnării ordinului de începere a lucrărilor de asfaltare, primarul municipiului, Marius Pintilie, lasă se se înțeleagă ca lucrările de extindere a rețelelor de apa si canalizare nu vor fi realizate in viitorul apropiat, si ca ar fi doar speranțe si promisiuni.

În realitate operatorul ApaVital a semnat in acest an un contract de finanțare din fonduri europene de peste 500 de milioane de euro in care municipiul Pașcani este cuprins cu investiții de cea 30 de milioane de euro pentru extinderea si reabilitarea rețelelor de apa si canalizare. Pe lista se afla si strada 24 Ianuarie. Într-un răspuns trimis către BIT TV se arata ca in momentul de fata se așteaptă obținerea Autorizatiei de Construcție de la Primăria Pașcani, demersuri începute de doi ani de zile, apoi urmează licitațiile timp de 2-3 luni de zile , după care vor fi încheiate contractele de execuție. Asta însemna ca cel târziu in toamna acestui an ar urma sa înceapă lucrările. Primarul municipiului admite ca in acesta situație,  strada 24 Ianuarie ar putea fi scoasă de pe lista, iar banii sa fie redistribuiti pentru alte lucrări.

STRADA 24 IANUARIE, AR PUTEA PIERDE

FONDURILE UE PENTRU APA SI CANALIZARE

Într-un răspuns pentru BIT TV conducerea ApaVital susține ca prin desfășurarea si finalizarea lucrărilor de asfaltare, exista riscul ca realizarea in cadrul proiectului POIM a rețelelor de alimentare cu apa si canalizare pe strada 24 Ianuarie sa fie pusă in pericol.

“Dacă asfaltarea va fi făcută înainte de executarea rețelelor de apa si canalizare, atunci soluția tehnica inițială din proiect nu mai poate fi aplicată. Având in vedere prevederile legale conform cărora drumul asfaltat beneficiază de o perioada de garanție de minim 36 de luni, pentru pastrarea garanției, Primăriile nu permit realizarea de lucrări care sa afecteze zona carosabila. În plus alte soluții pot conduce la costuri mai mari care sa depășească indicatorii aprobați ai proiectului pe POIM si care sa nu fie aprobate de UE ca sa fie acoperite din bugetul alocat proiectului POIM. Având in vedere toți acești factori, exista riscul ca ApaVital sa fie pusă in imposibilitatea realizarii rețelelor de apa si canalizare pe strada 24 Ianuarie, prin proiectul POIM” se arata in adresa operatorului ieșean.

În același document se arata ca Primăria Pașcani a fost informata in acest sens si ca au fost numeroase invitații de dialog din partea conducerii ApaVital pentru găsirea unei soluții, la care primarul Marius Pintilie nu a dat curs.

Conform contractului, acolo unde vor fi executate lucrari de extindere a rețelelor de apa si canalizare, străzile trebuie aduse la forma inițială, cu bani de la UE, așa cum erau in momentul in care a fost realizată proiectarea investițiilor. Strada 24 Ianuarie a fost luată in evidenta ca fiind pietruita, iar după ce vor fi puse conductele trebuie reparata si adusa in aceeași stare. Dacă va fi modernizata, asfaltul va fi distrus odată cu săparea șanțurilor iar investiția de aproape 1,5 milioane de lei nu va fi recuperata.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI