18.2 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022

Investitii din fonduri UE, in pericol! Trei proiecte in intarziere. Primarul Pintilie, depasit de complexitatea problemelor

Situatie ingrijoratoare la Primaria Pascani cu investitiile publice finantate partial din fonduri europene. Trei din cele patru proiecte aflate in derulare prin ADR  Piatra Neamt sunt in intarzaiere, unele cu riscuri mari de a nu putea fi duse pana la capat. Problemele nu au fost clarificate in ultimile saptamani de zile,  perioada in care s-a asteptat validarea mandatelor noilor alesi locali si constituirea Consiliului Local. 

Mai mult, dupa plecarea fostului primar, a  viceprimarului si a administratorului public a fost necesara numirea altor manageri de proiecte. Noul edil  nu si-a asumat nici o responsabilitate in acest sens, desi initial a spus ca se va ocupa personal de  implementarea lor.

Intrebat de BIT TV cine sunt noii responsabili si care este situatia la zi a proiectelor,  primarul Marius Pintilie  nu a stiut sa dea detalii. El a spus ca in ultimile saptamani de zile a facut tot posibilul ca investitiile sa mearga inainte si ca este la dispozitia specialistilor din Primarie pentru rezolvarea problemelor care apar. 

 SCOALA „IORDACHE CANTACUZINO” – 5% REALIZAT,

TERMEN DE FINALIZARE 2021

Cele mai mari probleme sunt la proiectul intitulat ‘’Cresterea Eficientei Energetice’’ la Scoala ‘’Iordache Cantacuzino’’. Contractul a fost semnat in octombrie 2018 si trebuie finalizat peste patru luni de zile, in aprilie 2021. Lucrarile nu au inceput. Doar 5% din obligatiile contractuale au fost realizate. 

Primaria astepata  avizul Agentiei de Dezvoltare Nord Est , ultimele clarificari in acest sens fiind trimise pe 22 septembrie. Specialistii agentiei au precizat ca in momentul de fata este analizat proiectul tehnic si ca urmeaza sa fie transmis un raspuns. 

Valoarea investitiei este de aproape 3,4 milioane de lei din care cca. 3 milioane de lei fonduri nerambursabile europene si guvernamentale. Pentru a putea obtine avizele necesare, trebuie facute si alte lucrari in scoala. Consiliul Local si-a asumat si aceste costuri, care urmeaza sa fie suportate de la bugetul local, anul viitor, peste  2,4 milioane de lei.

De asemenea tot de la bugetul local trebuie suportate partea de cofinantare de 2% si cheltuielile neeligibile initiale de aproape 400 000 lei. 

PALATUL CANTACUZINO – 4,7 % REALIZAT,

TERMEN DE FINALIZARE 2022

Tot in intarzaiere este si contractul pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino. A fost semnat in martie 2019  iar lucrarile trebuie finalizate in februarie 2022. Valoarea contractului este de 21,7 milioane de lei din care 20,3 milioane de lei, nerambursabile, iar restul de la bugetul local.

Pana acum au fost realizate doar 4,7% din obligatii iar  contractul de executie inca nu a fost incheiat. Au fost depuse 8 oferte si au ramas sase in evaluare iar Primaria se pregateste sa anunte castigatorul. Este foarte posibil sa fie si de acesta data contestatii, avand in vedere numeroasele solicitari de clarificare. 

 REABILITARE CRESA SI GRADINITA – 0,12% REALIZAT

Un alt proiect din fonduri europene aflat in intarzaiere, este cel pentru reabilitarea termica a Gradinitei nr 2 si a Cresei nr 1 din zona Deal. Aici contractul a fost incheiat pe 24 iunie 2019 si lucrarile trebuie finalizate pana la sfarsitul anului viitor.

 Din pacate nici pana acum nu a fost finalizat si predat spre evaluare proiectul tehnic, din cauza reluarii licitatiilor. Valoarea investitiei este de peste 5,7 milioane de lei din care 5, 57 milioane lei este suma nerambursabila din fonduri europene si guvernamentale. Pana acum a fost realizat doar 0,12% din proiect. 

PROIECT IN TERMEN DAR CU PROBLEME URIASE

Singurul proiect aflat in termen dar cu multe semne de intrebare  este cel privind extinderea si dotarea amubulatoriului din cadrul Spitalului de Urgenta Pascani. Contractul a fost semnat in luna aprilie 2020 si trebuie finalizat pana in ianuarie 2023. 

Valoarea totala a investitiei este de 10, 3 milioane de lei din care 10,12 milioane lei este nerambursabila. Conform raportului, stadiul de implementare este de doar 0,5%. Deocamdata nu au fost lansate licitatiile pentru proiectare si executie iar Primaria Pascani trebuie sa isi asume cheltuielile pentru realizare investitiilor necesare pentru ca Spitalul de Urgenta sa obtina avizul de la  ISU.

Cheltuielile pentru rezolvarea acestei probleme ar putea depasi valoare proiectului pentru extinderea ambulatoroului, conform unor estimari preliminare. Subiectul nu a fost discutat pana acum in Consiliul Local desi realizarea investitiei din fonduri UE depinde de obtinerea autorizatiilor.

GRADUL DE ABSORTIE 2,48% . PRIMARUL INCA NU A AJUNS LA ADR 

Toate aceste probleme trebuie clarificate urgent pentru ca Pascaniul sa nu piarda finantarile europene. Primarul Marius Pintilie a spus intr-o conferinta de presa ca se va duce  la ADR NORD EST, dar pana acum nu a ajuns. 

Gradul de absortie pentru cele 4 proiecte aflate in derulare este de doar 2,48% din cele peste 39 de milioane de lei pe care Primaria Pascani se chinuie sa le obtina. 

Mentionam ca administratia locala mai are inca alte doua proiecte in implementare, pentru digitalizarea serviciilor publice, iar alte doua au fost deja finalizate la Spitalul de Urgenta. De asemenea alte doua proiecte sunt in evaluare, unul pentru construirea unei gradinite noi si amenajarea terenului de langa Scoala Iordache Cantacuzino si altul pentru investitii la Colegiul CF Unirea. 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Accident cu victime la Cristesti. Un copil a murit

Accident rutier  grav in localitatea Cristesti, pe Drumul Național...

Transportul public local, in regim de weekend, pe 15 august

Pe 15 august a.c. când creștinii sărbătoresc “Adormirea Maicii...

Primăria Harlau angajează arhitect șef

Orasul Hârlău cu sediul în str.Mușatini nr.1, jud.Iași organizează...

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow