15.4 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Intrebari legitime. Cand aflam raspunsurile?

Scandalul pe marginea echipamentului misterios găsit în Primăria Paşcani, cu care ex-primarul Crăciunescu & company ar fi supravegheat convorbirile telefonice ale funcţionarilor din subordine, a fost primul examen de comunicare pe care administraţia Pantazi l-a pierdut.

Dacă fostul edil era dottore în comunicare şi manipulare, ajutat de propagandiştii plătiţi din bani publici, actualul primar şi echipa sa nu ştiu să dea din gură, cum şi mai ales când trebuie.

A nu explica la ce a fost folosit sofisticatul echipament de telecomunicaţii predat la plecare de administratorul public, a nu clarifica dacă convorbirile şi traficul de pe internet ale funcţionarilor publici au fost ascultate, înregistrate sau supravegheate de fosta conducere a Primăriei Paşcani, este, din punctul meu de vedere, o gravă eroare.

Orice oră, orice zi de întârziere ridică şi mai multe semne de întrebare, alimentează suspiciuni, creează confuzie şi neîncredere mai ales în rândul celor din Primărie. Este, dacă vreţi, o primă dovadă că administraţia Pantazi ori nu a reuşit să preia controlul asupra serviciilor din Primărie, ori că vrea să ascundă mizeria sub preş, să acopere derapajele fostei administraţii, aşa cum a făcut-o şi Crăciunescu.

Nu pot înţelege de ce reprezentanţii Primăriei nu sunt interesaţi să afle cât a costat acest echipament, motivele care au stat la baza acestei achiziţii, cuprinse în nota de fundamentare şi mai ales cine îl folosea şi în ce scop. Este atât de greu să cauti o factură, să îi întrebi pe cei din Primărie, chiar pe fostul primar, pe fostul administrator public la ce a fost folosit acest echipament? Este atât de complicat să îl bagi în priză?

Eu, dacă aş fi fost acolo, aş fi pus imediat în funcţiune echipamentul, să văd ce poate să facă, eventual aş fi chemat specialiştii să desluşească enigma. Noua echipă de la Primărie îl ţine în nişte cutii, aşa cum a fost primit de la fostul administrator public, şi preferă să ridice din umeri la întrebările presei. Preferă să nu afle sau să nu se afle! Nu vi se pare că ceva este ciudat?

Presa locală a prezentat acest subiect, fiecare în felul ei. Cei de la “Păşcăneanul” au reuşit să fotografieze doar o parte din echipament, după ore de discuţii şi insistenţe. Noi am pus întrebările care trebuiau puse, dar nu am obţinut încă explicaţii concrete şi oficiale. La fel au făcut-o şi cei de la “Ziarul de Paşcani”.

Replica a venit însă din partea lui Răzvan Grecu, patronul de la newspascani.com, fost salariat al Primăriei. Sub titlul “Aparatul de ascultat găsit în Primărie este de fapt o centrală telefonică de ultimă generație’’- el a publicat un preţ orientativ şi chiar şi un curs de utilizare al acestui echipament. Nu a pus întrebări, nu a fost interesat sa afle daca au fost incalcate libertatile fostilor sai colegi ci a răspuns în locul fostului primar, plecat în vacanţă în Canada, şi a fostului administrator public, care refuză să dea explicaţii.

A luat, din nou, apărarea lor ocolind şmechereşte esenţa problemei: La ce a fost folosit acest echipament sau centrală telefonică de ultimă generaţie, în condiţiile în care ea a fost amplasat(ă) în biroul administratorului public, nu la centralistă, aşa cum era firesc? Putea fi oare folosit(ă) pentru ascultatul sau /şi monitorizarea convorbirilor şi a traficului de date ale celor din Primărie sau era doar o soluţie sigură de comunicare între primar şi oamenii săi de încredere?

Oare echipamentul a fost folosit şi de alte persoane, în alte scopuri decât cele de inters public, în condiţiile în care putea fi amplasat şi folosit şi în afara Primăriei, de la orice conexiune de internet, păstrând aceleaşi numere de telefon, iar terminalele (telefoanele) aveau o rază de acţiune de până la 100 de m?

La aceste întrebări administraţia Pantazi trebuie să găsească imediat răspunsurile. Până atunci, orice speculaţie este posibilă, inclusiv cea conform căreia noua conducere din Primăria Paşcani ar dori să folosească acest echipament pentru a fi ascultate, în continuare, convorbirilor salariaţilor.

PS: Au trecut câteva săptămâni, iar Primăria Paşcani nu are încă un purtător de cuvânt. Nu au fost organizate conferinţe de presă, ziariştii vânează, în continuare, informaţiile publice. Oare aceasta este marea schimbare promisă în campania electorală?

 

Alte articole