17.9 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
17.9 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
Array

Interpelarile senatorilor din preajma oraselor Pascani si Targu Frumos: fonduri europene pentru agricultura si inscrierea prescolarilor la gradinita

Ultimele știri

„Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură a ajuns la 70%, ceea ce reprezintă o performanţă a României”, a declarat Florin Constantinescu, senator PSD, într-o declaraţie politică în plenul Senatului.
Senatorul păşcănean a făcut referire la măsura 121 prin care agricultorii pot face investiţii pentru modernizarea fermelor. “Pentru tinerii fermieri, sub vârsta de 40 de ani, se vor acorda 50.000 de euro pentru instalare în mediul rural (…) De asemenea, tinerii fermieri urmează să fie susţinuţi şi prin intermediul subvenţiilor directe pentru teren arabil care vor fi majorate cu 25% în primii cinci ani de funcţionare a exploataţiilor conduse de fermierii tineri. Prin alocarea fondurilor europene pentru fermele de familie şi cele destinate exploataţiilor agricole prin măsura 121 vor fi ajutaţi foarte mulţi agricultori”, a afirmat Florin Constantinescu.
În cadrul declaraţiei, senatorul Constantinescu a enumerate câteva date referitoare la excedentul comercial agroalimentar înregistrat în 2013: “România a avut anul trecut un excedent comercial de produse agroalimentare de 324,9 milioane euro, faţă de un deficit de 745,5 milioane euro în 2012, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când România are un excedent comercial agroalimentar!”
Senatorul Florin Constantinescu a mai spus că “aceste rezultate sunt o dovadă a măsurilor bune luate de Guvernul Victor Ponta” şi că “instituţiile statului trebuie să susţină agricultura şi pe fermierul care îşi cultivă pământul”. “România este grânarul Europei şi prin tot ceea ce întreprindem, noi trebuie să susţinem această afirmaţie”, a mai declarat Florin Constantinescu potrivit comunicatului de presa trimis pe adresa redactiei.

De asemenea, senatorul Sorin Lazar, a avut o interpelare in cadrul sedintei de la mijlocul saptamanii, referitoare la inscrierile in invatamanul prescolar. „Prima etapă de înscriere în învăţământul preşcolar a început în 23 aprilie şi se încheie în 30 mai. Astfel, părinţii îşi pot înscrie copiii la grădiniţă, fiind timp suficient pentru acest lucru.

Se pune însă problema că numărul dosarelor depuse de părinţi depăşeşte numărul locurilor disponibile. Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar obligă directorii unităţilor să preia toate dosarele, iar la finalul perioadei de înscriere să facă o selecţie a acestora, în baza unor criterii stabilite de Ministerul Educaţiei.

Criteriile sunt: ambii părinţi să fie angajaţi, copilul să aibă 3 ani împliniţi până la începerea cursurilor, domiciliul (au prioritate cei care locuiesc mai aproape de grădiniţă), dacă unul din părinţi este cadru didactic (aceştia având prioritate), dacă mai sunt fraţi sau surori în grădiniţa respectivă şi dacă micuţul a frecventat sau nu creşa în prealabil.

În acest sens, vă rog să îmi comunicați care este strategia ministerului cu privire la rezolvarea problemei sesizate” se arata in comunicatul de presa.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
17.9 ° C
19.1 °
16.7 °
95 %
3.1kmh
84 %
Dum
22 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
30 °
joi
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI