9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Interesele din jurul regulamentului comertului stradal din Pascani. Secretarul Zuzan vrea sa isi recapete influenta, consilierii liberali sa isi protejeze clientela politica

 

Controversatul regulament privind comertul stradal din Pascani rezista. Desi pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de astazi a fost inscris un proiect privind abrogarea lui, decizia concreta a fost amanata pentru sedinta ordinara, programata saptamana viitoare. In schimb au avut loc dezbateri interesante pe acesta tema, atat in cadrul sedintei cat mai ales in presa locala, intrebarea principala fiind cine si din ce motive are interes sa abroge acest act administrativ lasand in loc un vid legislative.
O explicatie in acest sens a incercat-o primarul Dumitru Pantazi cel care, se pare, a fost surprins si el de initiativa secretarului Mircea Zuzan. Edilul pascanean a spus ca administratia locala lucreaza deja la un nou regulament mai putin restrictiv pentru comercianti.
In acelasi context secretarul Mircea Zuzan a explicat ca hotararea trebuie abrogata pe motiv ca a fost aprobata cu incalcarea prevederilor legale. Se intampla in anul 2010, atunci cand fostul primar, Grigore Craciunescu, a fortat votarea regulamentului cu doar 10 voturi – pentru si 9 impotriva. La acea vreme hotararea nu a primit viza de legalitate din partea secretarului iar Prefectura Iasi a solicitat anularea ei, dar nimeni nu a facut nici un demers in acest sens. Mircea Zuzan sustine ca acesta hotarare nu a fost pusa in practica si ca ea trebuie anulata urmand ca in luna iulie sa fie aprobat un nou regulament pentru comertul stradal din Pascani.
In replica consilierul Ioan Ionita a precizat ca Pascaniul nu poate ramane fara un astfel de regulament chiar acum in plin sezon estival si a propus modificarea celei vechi cu respectarea prevederilor legale . Mai mult , consilierii liberali au argumentat ca pentru votarea unei astfel de hotarari nu ar fi necesare 2/3 din voturi ci doar majoritea simpla, asa cum s-a intamplat si in anul 2010.
Pana la urma, la cererea primarului, proiectul a fost amanat un alt regulament urmand sa fie supus aprobarii in viitoarea sedinta programata la sfarsitul acestei luni.
Dincolo de dezbaterile aparent lipsite de sens, dintre secretar si consilieri, se impune intrebarea cine ar fi avut de pierdut sau de castigat daca regulamentul privind comertul stradal din pascani , aproabat in mandatul fostului primar, ar fi fost abrogat.
Conform unor surse neoficiale proiectul de abrogare a intrat pe ordinea de zi fara consultarea primarului, la initiativa secretarului. Se pare ca Mircea Zuzan ar fi  urmarit ca prin anularea vechiului regulament competentele privind aprobarile cererilor de inchiririere a domeniului public, mai ales cele pentru terase, sa fie redate Consiliului Local. Asta dupa ce fostul edil, Grigore Caciunescu, prin aprobarea regulamentului in anul 2010, a luat aceste competente de la consilieri si le-a atribuit primarului.
Mai exact, inainte de 2010 pentru o astfel de cerere decideau 19 consilieri, iar acum primarul este singur care da aprobarea. Asta inseamna ca documentele nu mai trec pe la secretar pentru a fi pregatite sa intre in sedinta, Mircea Zuzan pierzand astfel din puterea sa de influenta si control.
De cealalta parte consilierii liberali au interesul de a mentine in vigoare ,,Regulamentul Craciunescu” deoarece documentul contine o serie de restrictii mai ales impotriva comerciantilor ambulanti, fiind ,astfel, protejati o serie de patroni de magazine, membri sau simpatizanti PNL, asa cum s-a intamplat sip e timpul fostei administratii.
Orizont.info

Alte articole