26.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 13, 2024

Întâlnirile cu cetățenii necesare și mult mai dese – VIDEO

Dezbatere publica pentru bugetul si lista de investitii din acest an, in sala de sedinte a Primariei Pascani, vineri, 20 ianuarie, de la ora 11:00. Desi, s-a discutat despre soarta orasului au fost putini oameni, circa 16 persoane, majoritatea functionari publici si jurnalisti.

Pentru inceput primarul municipiului a prezentat proiectul de buget si lista de investitii.

Cele mai mari venituri prognozate sunt cele atrase din fonduri europene pentru finantarea unor investitii care au fost aprobate in prealabil anul trecut dar si cele in derulare din anii anteriori. Inca nu a fost luata o decizie cand va fi sedinta de plen pentru votarea bugetului, dar nu mai este valabila programarea din ultima zi din luna. Cel mai probabil, legislativul se va intalni pe 2 februarie, deoarece se asteapta transmiterea cotelor defalcate de la Guvern si Consiliul Judetean Iasi.

Potrivit celor spuse de primar, proiectul de buget este foarte posibil sa sufere modificari pe parcurs, in functie de evolutia incasarilor si cheltuielilor.

Totodata vor fi supuse aprobarii si bugetele institutiilor subordonate si foarte probabil cele ale Casei de Cultura si Clubului Sportiv Municipal nu sunt suficiente si urmeaza sa fie completate.

In acelasi context, primarul a prezentat lista cu investitiile propuse, iar pe langa cele estimate a fi realizate cu fonduri europene sunt prevazute si cateva studii de fezabilitate pentru asfaltarea unor strazi, realizarea unor sensuri giratorii si altele.

La dezbatare au participat pe langa cetateni si consilierul local, Mihai Dediu de la PSD. El a prezentat lista de amendamente propuse de social democrati si a atras atentia ca pana acum amendamentele propuse de PSD nu au fost votate in anii anteriori – situatie incorecta din punct de vedere al configuratiei politice din legislativ in urma alegerilor locale.

In principal, sociali democratii au solicitat realizarea studiilor de fezabilitate pentru extinderea retelelor de canalizare cu precadere in suburbii acolo unde nu sunt prevazute lucrari din fonduri europene.

PSD-ul a mai solicitat trotuare in oras, in special pe Dragos Voda si asfaltarea unor strazi.

In replica, primarul a spus ca este vorba despre un joc politic democratic in care consilierii din opozitie pot veni cu propuneri si amendamente dar votarea este asigurata de majoritatea din legislativ, in momentul de fata aceasta fiind formata din alesii locali din PNL si PRO Romania.

La dezbatere au participat si cetatenii din suburbii. Un localnic din Bosteni a solicitat asfaltarea strazii Bucuriei si repararea unor poduri.

De asemenea, trei cetateni din suburbia Gastesti au solicitat urgentarea lucrarilor pentru extinderea de apa, bransarea locuitorilor la retelele de gaz care au fost in facute in anii trecuti si au atras atentia asupra unor chestiuni privind mentinerea curateniei.

Un alt cetatean din Pascani a solicitat clarificari privind restantele la inchirieri si concesiuni, incasari estimate ca venituri la bugetul local de aproape 2 milioane de lei.

De asemenea un pascanean a propus administratiei locale rezolvarea mai multor probleme privind administrarea spatiilor verzi si curatenia, dar si a celor privind constructiile abandonate.

Mentionam ca pascanenii care nu au putut fi prezenti la dezbaterea de vineri pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare până la data de 27 ianuarie a.c., pe adresa sau emailul Primariei.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70