22.7 C
Paşcani
vineri, mai 20, 2022
Array

Întâlnire multiculturală la Moțca – FOTO – VIDEO

Romanii, tiganii, italienii si francezii au petrecut sambata seara impreuna. Si-au cunoscut traditiile lor, au degustat bucate specifice fiecarei etnii si au discutat despre istoria neamurilor. Intalnirea a fost organizata de doua asociatii nonguvernamentale cu scopul de a prezenta si conserva traditiile mai multor culturi.

intalnire multiculturala

Asociatia Gipsy Eye din Sodomeni si Pro SMEC Motca au organizat o intalnire multiculturala cu romani, tigani, francezi si italieni, sambata seara la o pensiune din imprejurimile Pascaniului. Zeci de oameni au raspuns invitatiei si au venit sa vorbeasca despre stilul de viata, traditiile si istoria diferitelor etnii. Cele doua tinere care conduc asociatiile au pus in scena o activitatea mareata in numele multiculturalitatii.

Prima prezentare a fost facuta de o tanara din Motca, care a vorbit despre obiceiurile traditionale de iarna ale romanilor. Laura Druc a realizat un clip cu fotografii in care au fost ilustrate formatiile cu care se merge in ajun de Anul Nou pe la casele gospodarilor.

bittv's Intalnire multiculturala Motca 8 noiembrie 2014 album on Photobucket

Ca sa fie in ton cu prezentarea, membrii Ansamblului “Moldovita” au cantat o colinda. Chiar daca mai sunt cateva saptamani bune pana la Craciun, a fost creata o atmosfera magica.

Apoi, tinerii imbracati in costume populare traditionale romanesti au dansat cum numai in Moldova vezi. In hore, sarbe sau batute cu strigaturi de rasuna localul.

A venit apoi randul tiganilor sa isi prezente etnia. Invatatorul Sorin Margean a discutat despre istoria romilor, de unde provin ei si care sunt obiceiurile. Totodata a fost prezentat si portul traditional.

Si ca sa fie cat mai explicit, o trupa de dansatori de la Asociatia Gipsy Eye a dansat in fata spectatorilor. Toata lumea a ramas fara cuvinte cand Crina si Ghiocel au inceput sa se miste pe ritmuri tiganesti.

La finalul reprezentatiilor, a avut loc si o degustare de bucate traditionale. Muschiul tiganesc, branza italieneasca si cozonacul romanesc au fost puse laolalta pe o masa. Pietro a fost italianul care a prezentat bunatatile din tara lui de origine.

Vorbeste foarte bine romaneste si a invatat din ambitia de a ne cunoaste tara. Este voluntar in cadrul Asociatiei Gipsy Eye si sta de ceva timp in preajma Pascaniului.

Este primul proiect facut de cele doua asociatii, dar tinerele voluntare care le conduc au in plan mult mai multe. Urmatorul se va desfasura peste ceva timp si are ca scop lupta impotriva drogurilor.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow