0.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare a Autostrada A8, tronsonul Targu Neamt – Iasi la care au participat primarii din zona Pascani, presedintele Consiliului Judetean Iasi si reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Evenimentul a avut loc in cursul zilei de marti 21 septembrie. Presa locala nu a fost invitata sa participe.

Pentru inceput, proiectantii au aratat care va fi traseul autostrazii, dupa ultimile modificari. Aceeasi prezentare a fost facuta si in cadrul unei intalniri organizata in luna iulie a.c. la Consiliul Judetean Iasi.

Primarii au fost informati ca in scurt timp urmeaza sa inceapa forajele geotehnice: 22 pentru structuri, 5 foraje la fiecare km de drum si inca 2-3 foraje la fiecare km de consolidari. Nu toate vor fi facute pe domeniul public, ci si pe terenurile detinute de cetateni. In acest sens edilii au fost rugati sa ofere suport pentru a vorbi cu proprietarii, pentru a avea acces in zonele unde urmeaza sa fie facute sapaturi. Cei aflati in acesta situatie urmeaza sa fie despagubiti dar conditiile exacte nu au fost inca stabilite. Primarii au solicitat sa fie acordate despagubiri de cateva mii de lei pentru fiecare hectar de teren afectat si au atras atentia ca sunt zone cu munitie ramasa ingropata din timpul razboaielor sau site-uri arheologice.

In cadrul intalnirii de la Pascani nu a fost stabilita situatia exacta a drumurilor de legatura dintre localitati si tronsonul de autostrada. Primarul orasului Targu Frumos a cerut clarificari in acest sens mai ales cu privire la traficul greu care va trece prin oras. In cee ace priveste municipiul Pascani, cele doua autostrazi A7 si A8 se vor intersecta in zona comunei Motca si vor fi cate doua drumuri de intrare si iesire.

In momentul de fata se asteapta finalizarea studiilor de fezabilitate pentru cateva tronsoane din Autostrada Unirii iar la inceputul saptamanii viitoare este programata semnarea contractului de finantare. Precizarile au fost facute pentru BIT TV de Catalin Urtoi, unul dintre activistii pentru Autostrada A8.

Tronsonul de autostrada Ungheni Iasi Targu Neamt ar ruma sa fie finalizat pana la sfasitul anului 2026. Lucrarile sunt posibile dupa ce in cursul zilei de marti 21 septembrie, Camera Deputatilor a aprobat un proiect de lege cu privire la o Ordonanta de Guvern prin care au fost separate cele doua tronsoane de autostrada: Targu Mures – Targu Neamt si Targu Neamt – Iasi – Ungheni. Proiectul autostrazii este in grafic , sustine deputata USR Monica berescu.

Mentionam ca presesdintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe Iasi a multuit primarilor pentru prezenta la sedinta si sustinerea pentru realizarea autostrazii. Impreuna cu primarul municipiului, Marius Pintilie, au sustinut o declaratie de presa.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow