21 C
Paşcani
miercuri, iulie 6, 2022
Array

Întâlnire bilaterală România-Kazahstan. Gazda a fost senatorul pascanean, Florin Constatinescu

Senatorul PSD Florin Constantinescu, vicepreşedinte al Senatului României, a avut miercuri, 24 aprilie a.c, o întrevedere cu omologul său, Akham Bizanov, vicepreşedinte al Senatului Republicii Kazahstan în vederea consolidării relaţiilor bilaterale parlamentare dintre cele două state.
La această întâlnire au mai participat E.S., Talgat Kaliyev, ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti şi domnul Baktybai Shelpakov, preşedintele Comisiei pentru buget şi finanţe din cadrul Senatului Republicii Kazahstan, din partea Republicii Kazahstan.
Vicepreşedintele Florin Constantinescu a adus în discuţie parteneriatul cu valoare strategică şi relaţiile foarte bune dintre România şi Kazahstan, punctând faptul că acesta din urma este un important partener al României din Asia Centrală, atât din punct de vedere politic, cât şi economic.
De asemenea, s-a vorbit de diversificarea importurilor, altele decât cele de hidrocarburi, precum şi stimularea identificării altor categorii, prin organizarea unor forumuri de afaceri.
Alte punct de interes în domeniul politic au fost ridicarea nivelului de reprezentare diplomatică în Kazahstan, de la misiune diplomatică la ambasadă.
În ceea ce priveşte cooperarea la nivelul domeniului economic şi al transporturilor, acestea reprezintă o altă zonă esenţială a cooperării dintre România şi Kazahstan.
Menţionăm în acest sens câteva elemente :
– Protocolul de cooperare între Portul Constanţa de la Marea Neagră şi Portul Aktau de la Marea Caspică, încheiat în 2007, care reprezintă cadrul de dezvoltare al cooperării dintre cele două porturi. Rămânând în aceeaşi sferă, preşedintele Nazarbayev şi-a exprimat cu ocazia vizitei din 2010, interesul pentru ca ţara noastră să îşi dezvolte cooperarea cu Portul Galaţi de la Dunăre;
– Existenţa unui program care vizează înfiinţarea unor hub-uri logistice în care România poate deţine un rol important;
– Cât priveşte transportul rutier, partea română consideră extrem de importantă organizarea unei comisii comune pentru drumuri.
Punctul forte al întâlnirii l-au constituit discuţiile în domeniul energiei, evidenţiindu-se necesitatea organizării unor întâlniri interguvernamentale în vederea dezvoltării proiectelor comune în domeniul energiei, precum şi necesitatea finalizării gazoductelor care traversează Europa, venind din Kazahstan.
Totodată, vicepreşedintele Senatului Florin Constantinescu a ţinut să felicite delegaţia din Kazahstan pentru faptul că, EXPO 2017 se va desfăşura în Astana.
La rândul său, domnul Akham Bizanov şi-a exprimat recunoştinţa pentru existenţa în cadrul Senatului României a Grupului Parlamentar de Prietenie cu Kazahstan, care se ocupă de relaţiile dintre cele două ţări, precum şi doleanţa de apartenenţă la ţările dezvoltate, deziderat realizabil până în 2050.
În timpul discuţiilor s-au atins subiecte de interes pentru ambele părţi, precum privatizarea şi investiţiile în agricultură.
Totodată, cei doi oficiali au convenit întărirea colaborării dintre cele două state, atât în plan cultural cât şi economic.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow