13.4 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Inspecţii neanunţate în şcoli

* în afara inspecţiilor programate, personalul din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) face şi vizite neanunţate în şcoli * deşi în multe dintre cazuri, inspectorii găsesc o bună desfăşurare a lucrurilor, există şi cazuri în care îşi pun mâinile în cap * o proastă organizare poate face ca totul s-o ia razna

Vizita neanunţată a inspectorilor şcolari în unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi poate fi un prilej de a face şi de a fi întâmpinat cu… surprize! În perioada septembrie-noiembrie a acestui an, aproximativ 130 de şcoli şi structuri au fost inspectate. În acest context, a putut fi observată realitatea, în forma ei cea mai exactă. „În afara inspecţiilor consacrate pe care obişnuim să le facem conform graficului unic de inspecţii, am demarat şi această procedură a unor inspecţii neanunţate. Ele nu vizează atât conţinuturile educaţionale sau substanţa proiectelor manageriale, ci vizează mai mult aspectul şcolii, modul cum este administrată şi organizată, prezenţa elevilor şi a profesorilor, modul de colaborare în interiorul unităţii respective, dacă sunt respectate toate regulamentele, procedurile, dacă există o ambianţă specifică actului instructiv-educativ”, a explicat Camelia Gavrilă, inspector general.

În multe situaţii, totul a fost în regulă. Astfel, au fost lăudate documentele de proiectare realizate în proporţie de 80-90 la sută, încadrarea cu personal didactic conform metodologiei, programele manageriale foarte bune.

15 ani cu centrala-n pod

Însă, dacă aceste lucruri sunt fireşti şi este indicat să se întâmple peste tot, nu la fel se poate spune despre o uşă neştearsă de var încă de acum doi ani, de când şcoala a fost dată în folosinţă, sau despre o centrală pe lemne, achiziţionată acum 15 ani şi neinstalată nici până în prezent. „Sigur că am constatat lucruri bune. Însă, am constatat că sunt şi şcoli la care gardurile sunt degradate, la care profesorii nu prea erau prezenţi la oră, uneori şi directorii lipseau şi nu lăsaseră un înlocuitor prin decizie internă. Am constatat că unele discipline opţionale nu erau avizate de inspectorul de specialitate, că existau nereguli în organizarea catedrelor, profesori de franceză sau de engleză care aveau completări de norme fără să cunoască limbile respective, deci profesori de alte discipline”, a adăugat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

Pentru toate neregulile întâlnite nu au fost date, deocamdată, decât avertismente. Însă, inspectorii de specialitate se vor întoarce în unităţile pe care le-au luat deja la ochi şi vor verifica dacă problemele au fost rezolvate.

Sursa Evenimentul

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow