13.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

Înscrierea în clasa pregătitoare în 2021: Cum se schimbă regulile în contextul pandemiei de coronavirus

Înscrierea în clasa pregătitoare în 2021 se va face un pic mai târziu faţă de calendarul anului şcolar anterior, conform unui proiect de ordin al Ministerului Educaţiei pus vineri în dezbatere publică. Ordinul prevede că intrarea copiilor în învăţământul primar nu este condiţionată de urmarea unei grupe mari la grădiniţă, aşa cum a fost anunţat încă dinaintea anului şcolar 2020-2021, iar Zilele Porţilor Deschise în cadrul şcolilor au fost eliminate.

Proiectul de ordin prevede că părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învăţământul primar nu este condiţionat de frecventarea grupei mari în cadrul unei grădiniţe.

Din 2020, grupa mare a fost inclusă în învăţământul obligatoriu, după ce, în aprilie 2019, preşedintele statului a promulgat o lege ce modifică Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Totuşi, modificarea adusă nu prevede că preşcolarii care nu au frecventat grupa mare nu pot fi înscrişi în învăţământul primar.

Părinţii ai căror copii au împlinit vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul scolar 2021-2022, sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă în grupa mare. Regula este similară cu cea din anul şcolar trecut.

O altă măsură prevăzută anul trecut care se menţine şi pentru anul şcolar 2020-2021 stipulează că evaluarea dezvoltării copiilor de către centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională se face doar în situaţiile în care:

  • copilul nu a frecventat grădiniţa;
  • copilul s-a întors din străinătate.

Proiectul de ordin cuprinde şi calendarul înscrierilor pentru clasa pregătitoare în anul şcolar 2021-2022. Dacă în 2020 prima etapă de înscrieri a debutat în 4 martie, iar cea de-a doua etapă a început pe 23 aprilie, pentru anul şcolar ce urmează perioadele aferente fiecărei etape au fost decalate.

Astfel, în perioada 15 martie – 16 aprilie 2021 se va face evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.

Înscrierea în clasa pregătitoare se va face tot în două etape:

  • între 15 martie şi 29 aprilie 2021, prima etapă, părinţii vor putea completa online sau la şcoală cererea-tip de înscriere;
  • între 24 şi 31 mai 2021, a doua etapă, se depun cererile-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate, pentru copiii care nu au fost înscrişi în prima etapă sau nu au participat.

Afişarea rezultatelor pentru prima etapă se va face în data de 20 mai, în timp ce, pentru a doua etapă de înscrierii, afişarea listelor finale a copiilor înscrişi în clasa pregătitoare se va face pe 3 iunie 2021.

Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la o unitate de învăţământ se va face în perioada 1-10 septembrie 2021.

Sursa Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Surpriză! Când apare noul film din seria “Singur acasă” și cine joacă în el. Trailerul a fost lansat deja

Un nou film din seria “Singur acasă” va fi lansat pe 12 noiembrie 2021. Acesta se va...

Amenzi mari pentru șoferii care parchează pe trotuar. Proiect legislativ adoptat Senat

Șoferii din România care nu sunt atenți în momentul în care își parchează mașinile pe spațiile pietonale...

Creșă mică în spatele RAGCL. Legislativul local, convocat din nou

Legislativul pășcănean este convocat în ședință de îndată pentru a hotărî amplasamentul noii creșe din municipiu. Ședința...

România va avea o „bursă a lemnului” în 2022

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au încheiat un memorandum de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI