18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Îngrijorător: urologii ieşeni depistează cel puţin o tumoră pe zi. Faceţi-vă controale medicale!

Sau, văzut din alt unghi, 20% dintre pacienţii care ajung la urologii de la Spitalul  „Dr. C. I. Parhon” sunt diagnosticaţi cu tumori renale sau vezicale. Asta în condiţiile în care activitatea de aici începe să revină la nivelul dinaintea pandemiei.

Activitatea din Clinica de Urologie a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” începe să revină treptat la valorile dinaintea pandemiei, însă acum încep să apară şi cazurile agravate de lipsa controalelor medicale. Dr. Radu Costache, şeful Clinicii de Urologie, susţine că din luna martie a început să se revină la normalitate, după doi ani de zile. Dacă înainte de pandemie, în anii 2018 – 2019, ajungeau lunar în Compartimentul de Primiri Urgenţe de Specialitate (CPU-S) al spitalului peste 1.100 de cazuri urologice urgente, iar alte 1.000 de cazuri pe lună în ambulatoriu, în urma unei programări, în 2020 cifrele au fost diferite. Odată cu debutul pandemiei numărul cazurilor din CPU a scăzut uşor, cu aproape 10%, însă cele din ambulatoriu au scăzut la jumătate, fiind în medie 500 de cazuri văzute de medici lunar.

„Din perspectiva urgenţelor urologice nu s-a făcut niciun compromis, au fost rezolvate conform standardului exact ca înainte de pandemie, din acest punct de vedere nu au fost restricţii. Oarecum sacrificiul a fost la cazurile elective, cele care nu sunt urgente, dar care presupun efectuarea unei intervenţii urologice. Spre exemplu, dacă un pacient are un adenom de prostată, cu o complicaţie, litiază vezicală, are nevoie să fie rezolvat cazul, dar nu este o urgenţă. Acea intervenţie se poate face şi peste o săptămână sau, eventual, peste o lună”, a explicat dr. Radu Costache, medic primar urolog, şef al Secţiei de Urologie.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole