2.2 C
Paşcani
marți, ianuarie 31, 2023

Înghețarea instalațiilor de apă în timpul iernii. Care sunt cauzele și ce recomandă specialiștii ApaVital

Având în vedere că se apropie o perioadă cu temperaturi scăzute, ApaVital reamintește care sunt cauzele înghețării instalaților interioare de apă și ce trebuie făcut pentru a evita astfel de situații.

Pricipalele cauze ale înghețării instalațiilor interioare de apă sunt diverse.

De la nerespectarea normelor tehnice de instalare a conductelor și branșamentelor, acolo unde firmele au realizat lucrări și multe dintre rețele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheţ pentru Iaşi, respectiv la minimum 105 cm adâncime, până la consumul scăzut înregistrat la capetele de rețele sau construcțiile betonate în aproprierea rețelelor de apă care pot facilita înghețul.

Pentru a nu apărea situații de îngheț, ApaVital recomandă utilizatorilor izolarea termică a armăturilor din căminele de apometru și asigurarea unui consum minim de apă.

Lipsa consumului de apă pe timpul nopții sau pe parcursul zilelor în care se înregistrează temperaturi scăzute pot duce la formarea unor dopuri de gheaţă pe conductele de alimentare cu apă „În perspectivă, utilizatorii trebuie să mai aibă în vedere refacerea lucrărilor la reţelele de apă, dacă acestea nu sunt amplasate sub adâncimea de îngheţ, respectarea distanţei faţă de alte reţele edilitare sau construcţii și pozarea conductelor la o adâncime mai mare, în cazul în care se efectuează lucrări de terasamente”, se arată pe site-ul ApaVital.

Pentru dezgheţarea reţelelor interioare de apă soluțiile sunt încălzirea conductelor, dacă acestea sunt din oţel (nu se poate face acest lucru pe o conductă de HDPE) sau plasarea unei surse de căldură (o aerotermă) în căminul de apometru, pentru o durată mai lungă de timp.

În momentul în care se produce o dezgheţare minimă/parţială a conductei, efectul presiunii, combinat cu temperatura apei potabile (cca. 12-16 grade Celsius), va determina o dezgheţare completă a instalației.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow