16.8 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Inflaţia ne arde şi la stomac. Specialiştii ieşeni: mâncăm mai nesănătos odată cu scumpirile

Creşterile foarte mari de preţuri din ultima perioadă împing ieşenii să consume mai puţine alimente, însă medicii atrag atenţia asupra unei alte probleme. O parte dintre cei care sunt afectaţi de valurile de scumpiri se vor orienta şi spre unele alimente ce sunt mai ieftine, dar şi mai nesănătoase decât cele consumate în mod normal.

Dr. Adina Rusu, medic nutriţionist din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că cele mai afectate persoane de creşterea preţului la alimente sunt cele cu venituri reduse, care au ajuns să cheltuiască şi 70% din ceea ce câştigă doar pentru a-şi procura hrană.

„Pentru aceştia, orice creştere a preţurilor, oricât ar fi de mică, este resimţită foarte puternic. Conform studiilor realizate în situaţii similare din trecut, aproape întotdeauna creşterea preţului la un anumit aliment cauzează scăderea cererii pentru produsul respectiv. Cu alte cuvinte, atunci când un aliment se scumpeşte, oamenii fie evită să îl mai cumpere, fie îl consumă în cantităţi mai reduse. Astfel, în perioade similare din trecut, cel mai mare impact a fost resimţit în cazul unor produse precum carnea, peştele şi lactatele, sugerând că alimentele de origine animală sunt produse de lux în dieta umană”, a declarat dr. Adina Rusu.

Ea a apreciat că valurile de scumpiri nu afectează la fel de mult produsele alimentare de bază, precum cerealele, fiindcă ele sunt esenţiale şi nu au un preţ foarte ridicat, chiar dacă acesta va creşte. Totodată, oamenii îşi păstrează veniturile „pentru a le aloca alimentelor esenţiale atunci când preţurile cresc”.

citeste continuarea pe ziaruldeiasi

Alte articole