17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Incredibil! Acuzatii grave aduse unui preot din Iasi! Dupa decizia pe care a luat-o, s-ar putea trezi cu un dosar penal

• Decizia pe care a luat-o acest preot din Iasi l-ar putea costa scump • Este greu de inteles cum s-a gandit la o asemenea grozavie, avand in vedere ca biserica in care slujeste este monument istoric • Cu toate ca ar fi putut solicita avizele necesare pentru planul pe care il avea, preotul nu a tinut cont de lege • Acuzatiile care i se aduc sunt foarte grave •

Ce au facut unii acum cateva sute de ani, distrug altii astazi. Cam asa am putea face rezumatul povestii pe care reporterii BUNA ZIUA IASI o vor prezenta in aceasta editie. Un preot din Iasi a considerat necesar sa construiasca o casa parohiala in curtea unui momunent istoric. Totul s-a petrecut in satul Ceplenita, din comuna ce poarta acelasi nume. Biserica Sfintii Voievozi din Ceplenita este o biserica ctitorita de logofatul Iordache Cantacuzino-Pascanu în anul 1802. Aceasta se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Iasi din anul 2004, ca parte a Ansamblului conacului Cantacuzino-Pascanu din Ceplenita.

De asemenea, si turnul clopotnita figureaza pe aceeasi lista. Initial, Biserica Sfintii Voievozi din Ceplenita avea scopul de biserica de curte boiereasca, iar astazi este biserica parohiala. Initial era împrejmuita de un zid de piatra netencuita, care îngloba în partea dinspre conac un turn clopotnita. Astazi, din acest zid nu s-a mai pastrat decât baza, care este folosita ca suport pentru pilonii de zidarie ai unui gard. Biserica are un plan treflat, terminându-se la partea superioara cu o cornita neoclasica. Prezenta unor abside laterale ale naosului mai joase decât cornita si decât absida semicirculara a altarului s-ar datora faptului ca planul initial ar fi putut fi cel dreptunghiular, iar absidele laterale ar fi putut fi adaugate ulterior.
Continuarea pe BZI

Sursa FOTO BZI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow