More

  ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

  Array

  ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi derulează în perioada 26-30 septembrie a.c.  cea de XI-a ediţie a evenimentului ,,Săptămâna prevenirii criminalităţii”

  Evenimentul iniţiat de Poliţia Română are acoperire naţională şi îşi propune să evidenţieze rolul important pe care prevenirea criminalităţii îl are în comunitate. Manifestarea are un specific aparte, fiecare zi fiind destinată unei anumite tematici, după cum urmează:

   

  26 septembrie – prevenirea delincvenţei juvenile

  Poliţiştii din mediul urban/rural vor desfăşura activități în şcoli, vor distribui materiale preventive, cu accent pe prevenirea comportamentelor violente fizic şi verbal.

  Poliţişti Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor lansa campania „SĂ EXMATRICULĂM VIOLENŢA”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi, ce va fi implementată în 5 licee din  municipiul  Iaşi, în perioada septembrie – decembrie 2016. Acţiunile campaniei vor fi interactive, punctul forte fiind reprezentat de piesat de Teatru-Forum pusă în scenă de voluntarii asociaţiei partenere. Prima activitate din cadrul campaniei va avea loc la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Iaşi, începând cu orele 10.30, beneficiari fiind elevii claselor a IX-a.

   

  27 septembrie – prevenirea victimizării minorilor

  În cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii de proximitate din municipiul Pașcani vor organiza o serie de acțiuni educativ preventive în Colegiul Tehnic Căi Ferate Unirea Pașcani și Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani.  Polițiștii vor evidenția importanța adoptării unei conduite preventive pentru a reduce riscul de victimizare și vor prezenta situații concrete și moduri de reacție adecvate. Totodată, polițiștii din municipii, orașe, comune vor organiza activități punctuale pe linia siguranței personale a elevilor, dar și a mediului școlar. Exemplificăm:

  • Secția 5 Poliție Iași organizează o acțiune pe zona unităților de învățământ din zona industrială, respectiv pe linia prevenirii absenteismului școlar;
  • Polițiști ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciului de Investigații Criminale se vor întâlni cu elevi ai Școlii Gimnaziale ”Otilia Cazimir” Iași având ca tematică Siguranța pe internet.

   

  28 septembrie – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

  Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în pieţe publice, pieţe agroalimentare, vor avea standuri de informare în mall-uri, în târgurile de maşini, se vor deplasa la asociaţiile de proprietari şi vor controla agenţii de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.

  Vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, activităţi de informare a deținătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuinţe.  Având în vedere deschiderea anului universitar se va acorda o atenție deosebită complexelor studențești din municipiul Iași.

  Dintre acțiunile preconizate a se organiza enumerăm:

  • polițiștii Serviciului Criminalistic și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor organiza o activitate de prezentare a tehnicii criminalistice ”Poliția Criminalistică – Poliția Științifică”. Astfel, un expert criminalist va dezvălui elevilor Colegiului Agricol ”Vasile Adamachi” Iași câteva dintre secretele muncii sale care conduc la identificarea și prinderea infractorilor. O acțiune asemănătoare va avea loc și în municipiul Pașcani la Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc”;
  • în cadrul Complexului Studențesc ”Tudor Vladimirescu” va fi organizată o activitate destinată studenților pe linia prevenirii furturilor și tâlhăriilor. Polițiștii Biroului pentru Centru Universitar, Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciului de Ordine Publică se vor afla în mijlocul tinerilor, vor discuta cu aceștia și vor distribui materiale de informare.
  • Polițiștii de prevenire se vor deplasa la Centrul de bătrâni Bucium unde vor prezenta aspecte pe linia siguranței personale destinate persoanelor vârstnice.

  În toate activitățile desfășurate atât în mediul rural, cât și urban, se vor avea în vedere tipurile/genurile de fapte penale care au impact deosebit asupra cetățenilor: furturi personale, înșelăciuni – comise în special asupra persoanelor vârstnice, furturi din locuințe.

   

  29 septembrie – prevenirea infracţiunilor de violenţă

  Activitățile ce fi organizate de polițiști vor fi focusate către prevenirea tâlhăriilor și a violenței în mediul familial. Astfel vor fi continuate acțiunile în mediul școlar, dar și întâlnirile cu cetățenii din orașe și comune.

  Polițiștii din structurile de ordine publică și investigații criminale vor desfășura acțiuni pe linia prevenirii și combaterii actelor de violență, acordând o atenție deosebită zonelor adiacente unităților de învâțământ, precum și celor identificate cu un risc criminogen mai ridicat.

  Vor continua activitățile de informare în campusurile studențești din zona Copou – municipiul Iași, având ca scop prevenirea furturilor și tâlhăriilor.

  Polițiștii de prevenire vor organiza o dezbatere cu titlul ”NU LĂSA VIOLENȚA SĂ TE TRANSFORME ÎNTR-UN INFRATOR” având ca beneficiari elevii Colegiului Tehhologic ”G. Asachi” Iași.

   

  30 septembrie – siguranţă şi educaţie rutieră

  În această zi, poliţiştii se vor întâlni cu elevii din şcoli şi licee, atât din mediul urban cât şi rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.

  În cursul dimineții, polițiștii Serviciului Rutier Iași împreună cu polițiștii de prevenire vor organiza o acțiune stradală în imediata apropiere Școlii Gimnaziale ”G. Asachi”. Activitatea este adresată atât copiilor, cât și adulților (în calitate de părinți, pietoni, șoferi) și are rolul de a-i sensibilizare și conștientiza cu privire la importanța respectării normelor rutiere.

  O altă activitate de impact va fi organizată de polițiștii rutieri la Școala Gimnazială ”Ion Simionescu” Iași, sub deviza EDUCAȚIE RUTIERĂ – EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ!

   

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Anunt licitatie spatiu Pascani

  SCM GR I MUNCA COLECTIVA Pascani anunta scoaterea la licitatie pentru vanzare a spatiului in suprafata de 96,46 mp, situat in Pascani, strada Gradinitei, nr...

  Mașină cu țigări de contrabandă, oprită în trafic la Târgu Frumos

  La data de 25 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au depistat un bărbat, de 52 ani, din jud. Neamţ,...

  Incendiu la o locuință din Vânători

  În data de 01.2021, ora 13:46, două echipaje din cadrul Secției de Pompieri Pașcani au intervenit în localitatea Vânători, comuna Vânători, judeţul Iași, pentru...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI