4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

Incepe proiectarea pentru amenajarea „iazului” Pestisorul

Dupa cativa ani de promisiuni si asteptari, administratia locala din Pascani a anunta ca a incheiat contractul pentru realizarea studiilor si proiectelor necesare amenajarii „Lacului Pestisorul” si ca a avut loc o prima intalnire cu echipele de specialisti. Documentul a fost semnat in cursul zilei de miercuri 25 ianuarie a.c. , cu un consortiu de firme, desemnat castigator in urma selectiei de oferte. Valoarea contractului este de 250 000 lei fara TVA iar pentru acesti bani proiectantii trebuie sa prezinte in maxim 45 de zile un studiu de fezabilitate cu doua variante de lucru apoi, in urmatoarele 45 de zile proiectul tehnic pentru solutia care va fi stabilita si votata de legislativul local.

Deocamdata ar urma sa fie amenajat doar zona care pana nu demul a fost acoperita cu apa. Reprezentantii Primariei doresc sa fie consolidate malurile, sa fie amenata o perdea de copaci pe partea cu strada Garii si o pista de biciclete pe malul lacului, precum si un ponton pentru barci si hidrobiciclete.
De asemenea insulita ar urma sa fie largita dupa care sa fie concesionata pentru amenajarea unui restaurant sau locatii pentru evenimente. Deocamdata nu se stie de cati bani va fi nevoie pentru realizarea investitiei. Primarul a precizat in cadrul conferintei saptamanale de presa ca lucrarile ar urma sa fie facute anul viitor dupa organziarea unei licitatii, cu bani din bugetul local, in masura fondurilor disponibile. Edilul a mai spus ca lucrarile nu se vor opri la zona de iaz si fostul strand” si ca ar ruma sa fie facut inca un proiect, pentru amenajarea parcului, dar care sa fie realizat din fonduri europene, in urmatorii ani.

Mentionam ca la sfarsitul anului 2020 legislativul pascanean a aprobat cu greu un proiect de hotarare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, cu scopul amenajarii Lacului Pestisorul. Proiectul a fost initiat de consilierul PMP Sorin Olariu si a fost votat doar de consilierii PSD, PMP si unul de la ProRomania. La acea vreme primarul pascanean a spus ca isi doreste un proiect mai amplu, de amanajare a intregii zone, din fonduri europene. De atunci si pana la la sfarsitul anului trecut cand a fost demarata licitatia pentru proiectare, nu s-a facut nimic in acest sens. In schimb, la sfarsitul anului 2020 au fost majorate taxele si impozitele locale, cu o medie de peste 40%. La acea vreme primarul Marius Pintilie a motivat ca are nevoie de bani pentru amenajarea lacului dar au fost cheltuiti pentru acoperirea altor cheltuieli.

De-a lungul timpului au mai fost discuții pe aceasta tema. În anul 2018 consilierii liberali au propus două proiecte, unul pentru reabilitarea luciului de apă și a insulitei, altul pentru înființarea unui patinoar pentru role pe timp de vara și a unui patinoar pe timp de iarnă, în locul fostului bazin de înot. Proiectele au fost respinse, din aceleași motive, lipsa de bani. De asemenea fostul viceprimar Vasile Axinte a solicitat concesionarea lacului unui investitor privat dar cererea a rămas „în analiză”.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow