De luni începe Postul Mare, duminică se termină perioada pregătitoare a Săptămânii Albe și creștinii ortodocși care țin posturile își pot schimba atât alimentația cât și comportamentul.
După Duminica izgonirii lui Adam din rai, începând cu ziua de luni, intrăm în Postul Paștelui, post care ține șapte săptămâni și este considerat cel mai lung și cel mai aspru post din cele patru stabilite de Biserica Ortodoxă pentru tot timpul anului.
Postul Sfintelor Paști reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos.
Această perioadă aduce aminte de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității Sale.
Dacă unii dintre credincioși se axează mai mult pe latura materială a postului, reprezentanții Bisericii atrag atenția că postul care nu are în centru valorile moral- religioase, nu își atinge scopul său.
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi pentru îmbunătățirea stării spirituale și fizice. Mai mult însă, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Așadar postul trupesc trebuie însoțit în mod automat de cel sufletesc, scopul său având în centru dobândirea valorilor morale autentice, promovate de învățăturile creștine.