6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Începe investiţia de jumătate de miliard de euro în judeţ. 340 de milioane vin de la UE

După contractele de lucrări pentru Voineşti-Gârbeşti şi Iaşi-Popricani, societatea de apă va „ataca” zonele Paşcani şi Podu Iloaiei – Tg. Frumos. Toate cele 20 de licitaţii ar trebui să se finalizeze în decurs de un an.

Uriaşul proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a fost readus în atenţia publică la scurt timp după lansarea licitaţiilor pentru atribuirea primelor două contracte de lucrări. Este vorba de Axa 8, Voineşti – Gârbeşti, şi Axa 1, Iaşi – Popricani.

Întregul proiect a fost trecut în revistă ieri de directorul general al societăţii furnizoare de servicii de apă şi canalizare, în faţa conducerii judeţului şi a primarilor comunelor incluse în proiect. Aşa cum am mai relatat, 113 localităţi din 41 de unităţi administrativ-teritoriale se numără printre beneficiarii investiţiei în valoare de o jumătate de miliard de euro.

După o pregătire de cinci ani, contractul de finanţare a fost semnat cu patru luni în urmă. Investiţiile directe însumează 428 de milioane de euro (171 de milioane pentru reţelele şi instalaţiile de apă potabilă şi 251 de milioane, pentru partea de canalizare/epurare), la care se adaugă TVA, 79 de milioane.

Dintre cele 428 de milioane, 340 vin de la bugetul Uniunii Europene, bani nerambursabili, 52 provin din bugetul de stat, cofinanţarea ApaVital este de 25 de milioane plus alte cheltuieli neeligibile de aproximativ 8 milioane, CJ, 2 milioane de euro, iar comunităţile beneficiare, în total un milion.

„Trebuie să înţelegeţi că nu va fi totul bine şi frumos”, le-a spus directorul Doruş celor prezenţi ieri în sală. El s-a referit la disconfortul creat pe perioada şantierelor.

Mihail Doruş, directorul general al ApaVital, a explicat că noile sisteme de operare au fost grupate tehnic, ţinând cont de condiţiile de relief, şi nu de limitele administrative. „Suntem binecuvântaţi că avem dealuri, văi, râuri, dar asta înseamnă cheltuieli mari la canalizare: pompări, rezervoare şi alte investiţii din punct de vedere tehnic”, a explicat el cuplarea mai multor localităţi din comune diferite pe aceeaşi reţea locală.

Mai mult, cheltuielile de întreţinere pentru toate aceste achiziţii se vor dubla, pentru că acest uriaş proiect dublează valoarea bunurilor administrate deja de ApaVital.

„Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră”, a continuat Doruş, atât pentru urmărirea calităţii lucrărilor, dar şi pentru realizarea numărului minim de racorduri, în aşa fel încât „să facem staţiile de epurare în care aţi investit atâţia bani să funcţioneze, să ne conformăm la această cerinţă de mediu. E vital pentru noi să nu mai vidanjăm, să nu mai facem atâtea cheltuieli”.

„Pur şi simplu, scoatem la licitaţie ceea ce avem gata”

În total, sunt 20 de contracte de lucrări, dintre care 14 apă-canalizare-staţii de epurare, 4 de furnizare de echipamente pentru operarea şi întreţinerea instalaţiilor de apă şi două contracte de servicii (asistenţă şi audit).

În ceea ce priveşte ordinea lansării licitaţiilor pentru atribuirea celor 14 contracte de lucrări şi a începerii efective a lucrului, Mihail Doruş a spus că nu a fost făcută nicio prioritizare.

„Pur şi simplu, scoatem la licitaţie ceea ce avem gata şi ceea ce am obţinut avize şi sunt mature ca proiect. Până la anul pe vremea asta va trebui să finalizăm toate aceste licitaţii”, a subliniat el.

După cele două contracte de lucrări amintite (Voineşti – Gârbeşti şi Iaşi – Popricani) şi cele două de achiziţii lansate în licitaţie, despre care am relatat, urmează alte patru contracte până la sfârşitul lunii iulie: Paşcani (valoare estimată 24,3 milioane de euro fără TVA), Podu Iloaiei – Tg. Frumos (13,27 milioane euro) şi celelalte două contracte de achiziţie a unor utilaje şi echipamente.

Sursa Ziarul de Iași

Alte articole