11.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021
Array

Începe Festivalul Folcloristica! Vezi care este programul evenimentului

Începe Festivalul Folcloristica! Vezi care este programul evenimentului

Sâmbătă, 16 septembrie începând cu ora 11:00 va avea loc deschiderea Festivalului “Folcloristica” la Centrul Cultural Ruginoasa. Se anunță un eveniment de anvergură de unde nu vor lipsi cele mai frumoase cântece, costume populare, parade, ateliere meșteșugărești și de lucru. Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a III a ediție și este organizat de Asociația Asirys din Târgu Frumos cu parteneri, în acest an, reprezentanții comunei Ruginoasa, gazada evenimentului. 

Doi ani la rând, comuna Ruginoasa a reușit să primească titlul de cea mai frumoasă comună. Datorită acestora și mai ales că este o localitate plină de tradiții și istorie, cea de-a III a ediție a Festivalului Folcloristica are loc aici.

Startul se dă cu ziua de sâmbătă, 16 septembrie începând cu ora 12:00 cu deschiderea oficială urmată de spectacol artistic și de umor, ateliere meșteșugărești de la lut până la cusut.

Ziua de duminică, 17 septembrie, este programată pentru parada satelor atunci când reprezentanți din Bălțați, Topile, Lețcani sau Costeși vor dansa, cânta și prezenta produs tradițional din zonă spre jurizare. Spre orele serii va avea loc premierea.

Festivalul Folcloristica este cel mai important eveniment de promovare, integrare şi revigorare a tradiţiilor şi obiceiurilor ce stau la baza culturală a judeţului Iaşi. Festivalul îşi propune să faciliteze interacţiunea între oamenii pasionaţi de folclor prin muzică, arte meşteşugăreşti, costume populare, dans, cu cei care doresc să cunoască şi să înveţe din toate acestea şi urmăreşte să transforme judeţul Iaşi într-o capitală a folclorului moldovenesc.

 

Program Folcloristica, ediţia a III-a
Sâmbătă: 16 septembrie 2017
12:00 – 13:00: Deschiderea Festivalului
12,00- 19:00: Momente artistice:
Petruţa Săcară,
Maria Păiuş,
Profu’ de râs – Umor tradițional românesc ce are ca scop promovarea folclorului din zona Moldovei. Stilul umoristic abordat este unul original (skatch-act) ce se caracterizează printr-un text umoristic finalizat cu o piesă umoristică sau o parodie, interpretate în grai moldovenesc.
Recital Ludmila Maria Răchiteanu
Dumitriana Bolota (Bălţaţi) – 3 melodii: 1 Asa-i omul cat traieşte 2 Când esti mama la copii 3 Da doamne la om noroc
Gina (Golăieşti) – cântece populare – Pe Gina am descoperit o in 2015 . Din anul acela si pana azi Ap articulat l numeroase spectacole obținând premii I , II si loc I la olimpiada faza județeana Folclor . Este din Loc Golaiesti fiica de cadru didactic . A participat alături de Dgi tv in realizarea de emisiune La Medeleni jocurile copilăriei
12:00 – 19:00: Jocuri: cel mai brav flăcău, olimpiada de desfăcat porumbul, treasure hunt (ghibuirea de minunăţii), răpirea fecioarelor, concurs de ingrediente, flash-mob
12:00 – 19:00: Ateliere meşteşugăreşti
Costumul popular romanesc din zona Moldovei: ilustratii, foto, ghid informații cu privire la motivele folosite, tehnică, istoric si identitate culturală. (Alin)
Atelier de covoare, ii, broderii, lăicere (Ludmila)
Grupul Centrului Educational Tempus Iaşi – modelaj in lut, creare de papusi din ate folosind motive traditionale, pictura de chipuri de romanasi pe linguri de lemn.
Ateliere Centrul Cultural Ruginoasa
19:00 – 00:00: Petrecere folclorică

Duminică: 17 septembrie 2017
12:00 – 17:00: Parada Satelor (parada prin Ruginoasa, prezentare dans, cântec, produs tradiţional, jurizare)
Satul Bălţaţi – reprezentat de Primăria Bălţaţi
Satul Topile – reprezentat de Alexandru Gâmbuţă, fiu al satului
Satul Ţibăneşti – reprezentat de rapsod popular Rodica Ioniţă Grosu
Satul Leţcani – reprezentat de Loredana Bortaş
Satul Ruginoasa
Satul Costesti
14:00 – 17:00: Jocuri, ateliere
Costumul popular romanesc din zona Moldovei: ilustratii foto, ghid informații cu privire la motivele folosite, tehnică, istoric si identitate culturală. (Alin)
17:00 – 17:30: Premiere “Cel mai frumos sat 2017-2018”

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt de pierdere

Pierdut Registrul de Control: seria A nr. 2594415 din 16.11.2018 de la firma SC PERLA ROMANIEI SRL,...

Patrimoniului Mondial UNESCO: Centrul istoric din Praga

Centrul istoric din Praga a fost înscris în anul 1992 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit...

Miercuri nu va curge apă la robinete în Blăgești și câteva localități din apropiere

Lucrări de igienizare a rezervoarelor de apă potabilă din comuna Todirești, municipiul Pașcani În scopul igienizării rezervoarelor de...

Cum ar putea arăta Pământul peste 500 de ani. Scenariile sumbre sunt mai probabile pentru omenire decât viitorul mult visat

În prezent, oamenii de știință au abilitatea de a face predicții relativ corecte cu privire la viitorul...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI