32.6 C
Paşcani
luni, august 8, 2022

Începe distribuirea cardurilor sociale. O anumită categorie de beneficiari trebuie să depună cerere la primărie

Persoanele cu venituri mici vor primi în următoarea perioadă cardurile electronice cu vouchere de 250 de lei de la stat. Sunt peste 2,5 milioane de beneficiari, care vor primi acest ajutor în luna iunie, august, octombrie și decembrie a.c. Banii le vor fi virați oamenilor abia la finalul lunii, iar tichetele pot fi folosite doar în magazinile unde se acceptă plata cu cardul și doar pentru alimente sau masă caldă.

În următoarele zile, cardurile electronice vor fi distribuite cu ajutorul Poștei Române, adică vor fi livrate la domiciliu.

Beneficiarii acestui ajutor sunt:

  1. a) Pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  2. b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  3. c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  4. d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  5. e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  6. f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Este important de știut faptul că familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei și a căror venituri sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, trebuie să depună o cerere tip și o declarație pe propria răspundere la primăria de care aparține, pentru a primi acest sprijin. La Primăria Hârlău aceste documente se primesc deja.

Pe baza cererilor și a declarațiilor pe propria răspundere depuse de acești beneficiari primăria întocmește situația centralizatoare a familiilor ce îndeplinesc condițiile de acordare a sprijinului.

Restul beneficiarilor sunt în bazele de date ale autorităților și nu trebuie să facă vreun demes în acest sens.

Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre  operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

De precizat este faptul că sunt peste 24.000 de magazine alimentare unde pot fi folosite, iar lista lor o gășiți pe site-urilor firmelor care au emis cardurile. Tichetele sociale electronice nu trebuie încredințate unor persoane străine, iar cei care le pun la vânzare riscă amenzi între trei și cinci mii de lei.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow