1.9 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Începând de marți vom fi 8 miliarde de locuitori pe Pământ

Populația globală va ajunge la 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie 2022, iar India va depăși China ca si cea mai populată țară din lume în 2023, potrivit raportului World Population Prospects 2022, publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Populației.

„Ziua Mondială a Populației cade în timpul unui an de referință, când anticipăm nașterea celui de-al optulea miliard de locuitori ai Pământului. Aceasta este o ocazie de a ne sărbători diversitatea, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne minuna de progresele în domeniul sănătății, care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

„În același timp, este o reamintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra domeniilor în care încă nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat unii față de alții”, a adăugat el.

Populația mondială crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace, după ce a scăzut sub 1% în 2020. Cele mai recente proiecții ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că populația mondială ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050. Se preconizează că va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în cursul anilor 2080 și că va rămâne la acest nivel până în 2100.

World Population Prospects 2022 precizează, de asemenea, că fertilitatea a scăzut semnificativ în ultimele decenii pentru multe țări. În prezent, două treimi din populația mondială trăiește într-o țară sau într-o zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 nașteri pe femeie, aproximativ nivelul necesar pentru o creștere zero pe termen lung pentru o populație cu o mortalitate scăzută. Se preconizează că populația a 61 de țări sau zone va scădea cu 1 % sau mai mult între 2022 și 2050, din cauza nivelurilor scăzute de fertilitate susținute și, în unele cazuri, a ratelor ridicate de emigrare.

Continuarea pe TELE M

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow