16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Încep „Zilele Visarion Puiu”, ediția XX. Vezi care e programul activităților

Zile de mare importanță pentru comunitatea locală. Mitropolitul Bisericii Orotdoxe Române, Visarion Puiu va fi comemorat în următoarea perioadă. Este adevărat ca evenimentele pregătite sunt în treacăt prin Pașcani, locul unde s-a născut. Preotul Florin Țuscanu, președintele Asociației “Mitropolit Visarion Puiu” de la Roman a pregătiti simpozioane, pelerinaje și slujbe pentru a marca 70 de ani de la condamnarea la moarte a Mitropolitului dar și 137 de ani de la nașterea lui.

Preoți, călugări, profesori doctori din țară și străinătate vor fi prezenți vineri, 26 februarie la Muzeul de Istorie din Roman, în Sala Unirii, la simpozionul Național ce are ca temă “Visarion Puiu – 70 de ani de la condamnarea la moarte”. Sesiunea de comunicări este programată de la ora 14.00, iar moderatori vor fi preotul prof. univeristar doctor de la Universitatea “Ovidiu ” din Constanța – Alexandru M. Ioniță și colonelul Dumitru Stavarache de la București, președinte de onoare a Asociației “Mitropolit Visarion Puiu”.

Ziua se va închia cu vizionarea unui film documentar, o expoziție foto și un concurs școlar, înmânarea diplomelor de participare și masa rotundă unde se vor dicuta despre realizările și perspectivele Asociației.

Sâmbătă, 27 februarie chiar de ziua de naștere a lui Visarion Puiu va avea loc un tur prin Pașcani, unde se va vizita casa Mitropolitului, biserica Sfinții Voievozi – unde a fost botezat, Protopopiatul. La Colegiul „Mihail Sadovenu” din Pașcani vor avea loc întâlniri cu elevii olimpici la religie, română și istorie. Aici se va discuta despre viața Mitropolitului. Astfel se va marca 137 de ani de la nașterea lui.

Programul pentru această zi continuă cu o deplasare la Târgu Neamț unde se vor vizita Mânăstirea Neamț, Casa memoriala Mihail Sadovenu și Muzeul Visarion Puiu. Din program nu lipsește slujba de pomenire.

Duminică, la Catedrala Arhiepiscolă din Roman și la Biserica Sfântul Nicolae Trifești vor avea loc slujbe de pomenire și evocări în Memoria Mitropolitului.

Amintim că Visarion Puiu, pe numele de mirean Victor Puiu s-a născut în ziua de 27 februarie 1879 la Pașcani și a murit în ziua de 10 august 1964 în Franța. Visarion Puiu a fost un mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române refugiat în 1944 în Occident, condamnat în 1946 la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din București, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post mortem de același for pe 25 septembrie 1990.

A fost:
• episcop de Argeș (1921-1923)
• episcop de Hotin (1923-1935)
• Mitropolit de Bucovina (1935-1940)
• Mitropolit de Transnistria la Odessa (16 Noiembrie 1942 – 14 Decembrie 1943)
• cârmuitor al Eparhiei românilor din străinătate, numită și Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală (1945-1958)
Nicolae Iorga l-a apreciat ca pe unul din cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică.
Visarion Puiu a fost un simpatizant al Partidului Național Creștin antisemit.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow