6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Incep sarbatorile pe stil vechi

Dacă pentru mulţi sărbătorile s-au încheiat, pentru alţii abia încep. În această seară este ajunul Crăciunului celor pe stil vechi, iar pe 7 ianuarie vor celebra Naşterea Domnului. Creştinii ortodocşi respectă în această perioadă calendarul iulian, decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, adoptat de către stat.

Printre cei care ţin această sărbătoare se numără basarabenii, ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, cât şi sârbii din Banat. La Pașcani sunt cateva sute de familii dar comunitati mult mai numeroase de lipoveni sunt in comuna Stolniceni Prajescu si in orasul Targu Frumos.
Pentru a marca intrarea în perioada sărbătorilor de iarnă la bisericile pe stil vechi au loc slujbe şi concerte de colinde, iar cei mici îl primesc pe Moş Crăciun.
După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiţionale se reunesc la o masă de post, denumită ‘Cina Sfântă’, după răsăritul primei stele pe cer, semnificaţie a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Naşterii Mântuitorului.
Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun aceleaşi bunătăţi de post specifice Sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi, pipinci (ciuperci) cu usturoi sunt mâncărurile care anunţă, în noaptea Naşterii Domnului, o mare Sărbătoare.
Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La deşert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă în casă, în faţa icoanei. Singurul colind este o cântare bisericească, ”Hristos Rajdaetsea”. Colindul începe de la preotul satului şi continuă la restul gospodăriilor. Revelionul pe stil vechi va fi sărbătorit pe data de 14 ianuarie. În România trăiesc peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruși lipoveni și sârbi.

.

Alte articole