23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Încep măsurătorile pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Paşcani

Întâlnire importantă pentru viitorul Pascaniului. Astăzi o delegaţie numeroasă de la firma de consultată care se va ocupa de implementarea proiectului de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din municipiu împreună cu cei din conducerea operatorului Apa Vital s-au întâlnit cu reprezentanţii administratiei locale.

În cadrul discutiilor au fost prezentate principalele obiective de investiţii şi etapele care urmează să fie parcurse de specialişti.

După peste o oră de discuţii tehnice delegaţia s-a deplasat la faţa locului, pentru început în cartierul Aerodrom, acolo unde urmează să fie schimbate sau extinse retelele de apă şi canalizare. Este vorba despre 75 de km de conducte investiţiile estimate la 13 milioane de euro fiind finanţate de Uniunea Europeană.
Pe lângă fondurile europene şi Apa Vital va contribui cu aproape 6 milioane de lei din bugetul societăţii pentru realizarea unor investiţii la reţelele de apă. În câteva zile reîncep lucrările de extindere în suburbia Blăgeşti şi se lucrează deja la schimbarea branşamentelor în zona Vale.
Reprezentanţii firmei de consultată spun că au venit la faţa locului pentru a se asigura că investiţiile vor fi făcute doar pe domeniul public şic a nu vor fi probleme cu predarea amplasamentelor.
Urmează măsurătorile, realizarea proiectelor tehnice şi a studiilor de fezabilitate apoi organizarea licitaţiilor şi încheierea contractelor de execuţie şi finanţare. Investiţia trebuie finalizata în maxim 72 de luni.
Oamenii din cartierul Aerodrom nu mai cred chiar dacă au văzut cu ochii lor demersurile de astăzi, că vor avea reţele de apă şi canalizare. Zona considerată de lux, presărată de vilele VIP-urillor locale nu are canalizare iar reţelele de apă sunt improvizate.
Menţionăm că Pascaniul poate beneficia de cele 13 milioane de euro din fonduri europene după ce a aderat la asociaţia judeţeană ARSACIS iar serviciile de apă şi canalizare au fost delegate operatorului ieşean. Consilierii PNL şi ALDE au propus organizarea unui unui referendum anti Apa Vital, în urma căruia Pascaniul ar fi putu să piardă aceste investiţii. Iniţiativă nu a fost aprobată pentru că nu a întrunit suficiente voturi.

Alte articole