14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Încep înscrierile pentru călătoriile gratuite cu trenul în Europa. CE oferă zeci de mii de permise tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani

Comisia Europeană va furniza, în cadrul initiativei Discover EU, permise gratuite pentru transportul feroviar unui număr de 60 000 de europeni cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani.

Potrivit reprezentanţilor CE, perioada de înscriere pentru a călători în 2022, anul european al tineretului, începe marţi, 12 octombrie, la ora 12:00, şi se încheie pe 26 octombrie, la ora 12:00.

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat: „În ultimele 18 luni, într-un adevărat spirit de solidaritate, tinerii noştri şi-au sacrificat momente preţioase şi definitorii din viaţa lor.

Sunt încântat de faptul că, prin cele 60 000 de permise de călătorie cu trenul oferite, Comisia dă astăzi un puternic impuls mobilităţii la nivel european. Dezvoltarea mobilităţii şi a oportunităţilor la nivel european va fi, de asemenea, stimulată prin programul Erasmus+, dar şi prin numeroase alte iniţiative care vor avea loc în 2022 în cadrul Anului european al tineretului.”

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a transmis: „Îmi face o mare plăcere să lansez această nouă rundă a iniţiativei DiscoverEU pentru a da unui număr de 60 000 de tineri şansa de a descoperi bogăţia continentului nostru.

În spiritul desemnării de către Comisie a anului 2022 drept An european al tineretului, DiscoverEU revine în forţă, oferindu-le din nou tinerilor ocazia de a călători cu trenul pentru a-şi lărgi orizonturile, de a învăţa, de a-şi îmbogăţi experienţele şi de a se întâlni, călătorind, cu alţi tineri europeni, începând din martie 2022.”

Potrivit CE, această rundă de înscrieri este deschisă tinerilor europeni născuţi între 1 iulie 2001 şi 31 decembrie 2003. În mod excepţional, se pot înscrie şi tineri în vârstă de 19 şi 20 ani, deoarece rundele dedicate lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.   Tinerii selectaţi pot călători din martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile.

Întrucât evoluţia pandemiei rămâne incertă, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis de călătorie mobil. Data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării. Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an.

Comisia recomandă tuturor călătorilor să verifice eventualele restricţii de călătorie pe site-ul ReopenEU.

Tinerii cu nevoi speciale sunt ferm încurajaţi să participe la DiscoverEU. Comisia va pune la dispoziţia lor informaţii şi sfaturi şi va acoperi costurile asistenţei speciale reprezentate, de exemplu, de o persoană însoţitoare, de un câine de asistenţă etc.

Câştigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să aibă vârsta necesară pentru a fi eligibile). Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participanţii la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul.

Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul teritoriu al UE, participanţii vor putea să utilizeze şi alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, în mod excepţional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea şi ei şansa de a participa la această iniţiativă.

Fiecărui stat membru i se alocă un număr de permise de călătorie, în funcţie de populaţia sa, ca proporţie din populaţia totală a Uniunii Europene.

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această iniţiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.   În perioada 2018-2019, 350 000 de candidaţi s-au înscris pentru un total de 70 000 de permise de călătorie disponibile: 66 % dintre aceştia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara ţării lor de reşedinţă.

„Pentru mulţi dintre ei, a fost şi prima dată când au călătorit fără părinţi sau adulţi însoţitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenţi.

Experienţa DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înţelege mai bine alte culturi şi istoria Europei, dar şi de a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu şi-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat iniţiativa DiscoverEU.”, transmite CE.

Sursa adevarul

Alte articole