4.4 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

Încasările din piețe, mai mari după majorarea tarifelor. Comercianții sunt nemulțumiți: Plătim mai mult si nu avem condiții!

Încasările din cele doua piețe agroalimentare au crescut spectaculos in ultimile luni de zile, chiar si atunci când ieșirea din casa era limitată, in perioada stării de urgență, din cauza pandemiei. In cadrul conferinței săptămânale de presa, viceprimarul municipiului, Cristian Rățoi a prezentat o serie de cifre comparative cu încasările din ultimii trei ani de zile.
Conform centralizatorului, in primele șase luni ale anului 2019, cei doi taxatori din piețe au încasat 36498 lei iar in anul 2020, 47 292 lei. De asemenea in prima jumatate a anului 2021 incasările de la tarabe au crescut de peste trei ori , la 162 584 lei.
Si veniturile din închirierea terenurilor si spațiilor comerciale sunt mai mari. Dacă in 2019 de la piețe s-au strâns 364 677 lei in 2020, in perioada pandemiei încasările au scăzut la 316 501 lei iar in acest an au crescut la 428 128 lei.
Așadar încasările totale din piețe au crescut de la 401.175 lei in 2019 la 590.712 in acest an. Cifrele comparative au fost prezentate pentru primele șase luni ales anului.
Viceprimarul municipiului; susține ca au crescut încasările in piețe deoarece echipa din subordine ar fi mult mai competenta si mai serioasă si ca are ca obiectiv ca investițiile de modernizare sa fie acoperite din aceste venituri.

O alta explicație a fost data de administratorul public, Claudiu Bodoasca. El a spus jurnaliștilor ca diferența de peste 100 000 lei ar fi rămas, in cel mai bun caz, in buzunarul comercianților care nu ar fi plătit pentru folosința tarabelor si a spațiilor din piețe, sau banii ar fi plecat in alte buzunare si ar fi vorba despre un jaf din banii publici.

In același context primarul municipiului a precizat ca activitatea din piețe ar urma sa fie si mai bine optimizată iar încasările vor fi mai mari in contextul in care, acum, nu sunt ocupate toate spațiile si sunt necesare noi contracte. Ediul a mai spus ca se caută o varianta ca pentru perioada in care piața din Vale va intra in renovare, comercianții sa fie relocați pentru a fi menținut nivelul încasărilor din care sa fie achitat creditul de investiții.

Chiar dacă acuzațiile sunt extrem de grave, reprezentanții Primăriei au spus ca nu ar fi nevoie de o ancheta penala pentru stabilirea adevărului si tragerea la răspundere a eventualilor vinovați.
Administratorul public a precizat ca acuzațiile sale sunt o speculație iar primarul a găsit o alta explicație: au fost remediate deficientele de organizare constatate in urma unui audit intern.

Viceprimarul municipiului obișnuiește sa prezinte astfel de raportări, in conferințele de presa pentru a justifica măsurile nepopulare luate in piețele agroalimentare dar si pentru a arata ca in piețe lucrurile merg mai bine decât pe timpul fostei administrații locale.
In realitate piețarii sunt din ce in ce mai nemulțumiți! Ei spun ca plătesc mult mai mult decât anul trecut, desi nu le sunt asigurate condiții decente, mai ales in Piața Vale.
De asemenea unii dintre ei contesta măsurile represive luate de administratia locală, de la amenzi pana la dispozițiile de evacuare

Menționăm ca principalul motiv al creșterii încasărilor in piețele agroalimentare, dar despre care reprezentanții Primăriei au omis sa vorbească, este majorarea tarifelor, unele si cu 60% incepand cu 1 Ianuarie 2021, prin HCL 64 din 30 aprilie 2020. De exemplu prețul de închiriere a unei tarabe a crescut de la 3 la 5 lei pe/mp/ zi iar pentru cei care vând direct din maşini de la 5 la 7 lei.

De asemenea, dacă înainte piețarii plateau doar pentru tarabele unde aveau expusă marfa, acum trebuie sa achite si pentru cele folosite la depozitare, desi Primăria este obligată sa asigure spații speciale di condiții adecvate pentru pastrarea mărfii.
Un alt motiv al crestetii încasărilor este ca in piața din Deal a fost majorat numărul de tarabe pentru a avea loc comercianții care obisnuiau sa isi vândă produsele pe strada, activitate interzisă de actualul edil.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

Dictatura: Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei Pascani”, nu vor fi acreditati

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza...

Primaria Pascani nu mai ridica deseurile vegetale. Cetatenii trebuie sa le transporte la sere, cu masinile proprii sau sa plateasca societatii CLP Ecoserv

Vesti neplacute pentru pascanenii care locuiesc la case si pentru asociatiile de proprietari de la blocuri. De...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI