23 C
Paşcani
luni, iulie 26, 2021
23 C
Paşcani
luni, iulie 26, 2021

Încă una cu locomotiva. Consilierul SRL, nino, nino…!

Ultimele știri

Locomotiva, simbol ceferist al Paşcaniului, a fost amplasată în faţa fostei revizii de vagoane. Nu a fost nevoie de vreun proiect, ci de voinţă şi perseverenţă. A fost dosită acolo pentru că, pe spaţiul verde din faţa Gării, nu a încăput. Au avut prioritate un magazin de pompe funebre, al cărui contract de închiriere a expirat, şi magazinul consilierului Pintilie, al cărui contract a fost încheiat în mod ilegal – prin încredinţare directă, după şase ani de stăpânire fără forme legale.

Consilierul liberal a refuzat să elibereze terenul, pe motiv că “locomotiva neagră” ar afecta arhitectura clădirii. După ce păşcănenii i-au rupt urechile pe Facebook, alesul local a spus că pleacă de acolo doar dacă primarul îi dă alt teren în loc, în apropiere, tot din domeniul public şi fără licitaţie, adică ilegal. Când a aflat că schimbul nu este posibil deoarece închirierea a fost făcută cu dedicaţie, iar astfel de practici sunt interzise de noul Cod Administrativ, alesul local a făcut o nouă scamatorie! A anunţat că renunţă la terenul care nu îi aparţine, fără altul la schimb, dacă şi numai dacă primarul vine cu un proiect de sistematizare a zonei care să fie aprobat de consilieri. Aşadar, pentru mutarea locomotivei în faţa Gării, ar fi nevoie de bani de la buget, timp pentru proiectare, licitaţie şi execuţie şi o soluţie tehnică miraculoasă “pentru a împinge pe scări matahala de 200 de tone”, aşa cum crede Pintilie că poate fi rezolvată “sinuoasa” problemă. Sunt doar motive penibile pentru ca şeful opoziţiei din legislativul local să mai pună o piedică, să profite până în ultimul minut de afacerea edificată pe spaţiul verde/domeniul public, adică al cetăţenilor. Trage de timp pana la alegerile locale cand spera sa ajunga primar si sa scape de astfel de probleme.

Cred că locomotiva putea fi amplasată de prima dată pe terenul din faţa Gării, pe partea dreaptă, nu chiar în faţă,  aşa cum s-a discutat. Fără nici un proiect, dacă cei doi patroni s-ar fi gândit la binele oraşului, nu la buzunarul lor! Pentru o minimă amenajare nu era nevoie de proiectanţi, ci de muncitori pricepuţi şi o macara. Poate şi o autorizaţie, dar care este eliberată tot de Primărie, nu de Consiliul Local, aşa cum bâjbâie Pintilie într-o postare pe Facebook. Fac aceste precizări deoarece consilierul liberal, simţind că pierde voturile ceferiştilor, a început o campanie de dezinformare pe această temă.

După modelul “nu doar eu am ocupat abuziv domeniul public, mai sunt şi alţii”, consilierul păşcănean se chinuie să ne convingă că de fapt nici adversarul lui politic nu voia amplasarea locomotivei în faţa Gării, pe motiv că nu avea “şapca”, adică un proiect aprobat de consilieri, chiar dacă primarul şi iniţiatorii au căutat, îndelung, soluţii pentru rezolvarea acestui blocaj.

Pintilie suprapune două planuri pentru că lumea să nu mai înţeleagă nimic, iar el să scape cu faţa curată.

Să le luăm pe rând.

Primul dintre ele, sistematizarea zonei Gării, adică scoaterea sicrielor şi băuturii din poarta de intrare a oraşului. A încercat şi Crăciunescu, dar s-a împiedicat de acelaşi personaj, pe atunci unul dintre principalii finanţatori ai partidului. Ca să rămână cu afacerile în zonă, patronul ”Lorimer” a preluat iniţiativa realizării unui proiect de modernizare, în care erau prevăzute şi spaţii comerciale ce urmau să fie construite din banii păşcănenilor. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local în anul 2009 şi decontat din bugetul local. Cam în acea perioadă Pintilie nu mai reînnoieşte contractul de închiriere pentru terenul deţinut de la Primărie, mai ocupă, abuziv, o bucată din domeniul public, pentru extindere fără contract şi fără autorizaţii, după care o arde şmechereşte până în anul 2016, când îi prosteşte pe funcţionarii publici să îi închirieze tot terenul, fără licitaţie, prin încredinţare directă. În acest timp, Crăciunescu aşterne praful peste proiectul de modernizare a Gării şi semnează câteva concesiuni în favoarea lui Pintilie, nule de drept deoarece doar Consiliul Local putea să dispună.

În 2012 se schimbă garda: Pantazi  ̶  primar, Pintilie  ̶  consilier local. Noul edil vine cu un alt proiect, modernizarea străzii Gării, aprobat în 2015, finanţat în 2017, realizat în 2018. În anul 2016, la câteva luni după ce investiţia a fost aprobată, Pintilie reuşeşte ce nu a putut pe timpul lui Crăciunescu: un nou contract de închiriere, prin încredinţare directă, nu licitaţie, exact în zona care urma să fie sistematizată, iar primarul îl semnează. Olariu a sesizat la acea vreme că liderul opoziţiei cam lustruia clanţa de la uşa edilului, cu folos se vede. Un an mai târziu, în ianuarie 2017, acelaşi primar, de rău ce este, îi somează pe patronul ”Lorimer” şi pe cel cu sicriele să elibereze terenurile, pe motiv că încep lucrările. La acea vreme au fost discutate mai multe variante de sistematizare a traficului rutier şi pentru staţionarea mașinilor şi autobuzelor. S-a vorbit chiar şi de un sens giratoriu în faţa Gării şi de amenajarea unui parc cu bănci, dar, din cauza chioşcurilor, nu s-a putut face nici o modificare.

În al doilea rând, nici Crăciunescu şi nici Pantazi nu au planificat să amplaseze o locomotivă în zona Gării, deci în cele două proiecte nu apare aşa ceva, pe motiv că subiectul a fost discutat mult mai târziu.

Abia după semnarea contractului de finanțare din fonduri guvernamentale pentru modernizarea Străzii Gării, în anul 2017, o comisie, formată din reprezentanți de la C.F.R. Iași și București, Depoul Pașcani și administrația locală, s-a întâlnit pentru a găsi o soluţie de amplasare, în urma unor discuţii prealabile.

De atunci şi până acum, primarul încearcă evacuarea celor două magazine, fără succes deocamdată, iar şeful Gării să găsească unde să pună locomotiva recondiţionată. În prag de sărbătoare, fără amânare – 150 de ani de la înfiinţarea Atelierelor C.F.R. din Paşcani, locomotiva a fost parcată unde s-a găsit un loc, mai la dos, unde nu deranjeaza pe nimeni. Fără proiecte şi mofturi, cu multe sacrificii personale, pentru ca oraşul ceferist să aibă, totusi, o emblemă onorabilă.

Pentru că eu am îndrăznit să îi demontez manipulările, Marius Pintilie a dat în mintea celor veseli. Mai întâi îmi reproşează că în această chestiune l-aş apăra pe primarul Dumitru Pantazi, după care susţine că l-aş şantaja şi manipula pe edil, ca să conduc oraşul. O astfel de fractură logică, de gogomănie infantilă, nici nu merită comentată. Cine îl cunoaşte pe primar ştie că acesta nu prea ascultă de alţii, poate de administratorul public, din când în când. Omul are capul pe umeri şi pare mult mai sănătos la minte!

De asemenea, Pintilie este nemulţumit de aşa-zisa poreclă, “consilierul SRL”, folosită de mine la adresa sa. Nu este o jignire, ci o descriere fidelă, o etichetă a conflictului de interese în care se află. Mai degrabă îşi apără interesele personale si de afaceri, decât cele ale administrației locale: a ocupat abuziv domeniul public, refuză să îl elibereze, atacă în instanţă cele 5 amenzi primite de societatea sa pentru aceste ilegalităţi, dar şi dispoziţiile de evacuare, a cerut amenajarea unei parcări din bani publici în fața restaurantului său etc.

Liderul opoziţiei reclamă şi faptul că stă în capul paginii pe bittv.info, de câteva luni de zile, cu articolul “Societatea consilierului Pintilie, 5 sancţiuni pentru ocuparea abuzivă a domeniului public şi construcţiile ilegale”. Nu este o răzbunare, nu am nimic personal cu el. Articolul va rămâne acolo până când cel în cauză va intra în legalitate! Nu se poate să fii în această situaţie de ani de zile şi să continui aşa, cu nesimţire, ca şi cum ar fi normal, să îi dai în judecată pe jurnaliştii care te-au criticat!  Oamenii trebuie să îl citească în fiecare zi, să vadă şi să nu uite uşor că tocmai un consilier local, care vrea să ajungă primar, îşi bate joc de lege, de domeniul public şi instituţia pe care o reprezintă. Ne putem închipui ce ar face dacă ar avea întreaga putere, dacă ar gestiona averea oraşului! Este modul meu de a protesta împotriva tupeului și a manipulării,  de a trage un semnal de alarmă.  Eu nu fac plângeri penale la D.N.A., aşa cum îmi recomandă consilierul SRL, ci scriu şi vorbesc liber,  încercând să îndrept nişte lucruri.

Tot Pintilie spune despre mine că aş avea “reflexe de pesedist înfocat”. Nu ar fi nimic în neregulă, dar nu este adevărat! De când mă ştiu am votat candidaţi de dreapta, el fiind singurul care m-a convins să votez unul de stânga, la alegerile locale din 2016, după manipularea odioasă cu serviciile de apă şi canalizare. De exemplu îl voi vota la prezidenţiale pe Theodor Paleolugu, cel mai deştept dintre candidaţi, nu pe “Veorica” sau pe” Klaus cel necuvântător” iar în turul final, pe cel care respectă, tara, poporul şi constituţia, nu un vasal al puterilor occidentale.

Pe vremea când eu mă luptam cu abuzurile adevăratului PSD, nu cu fantomele rămase acum, cu sistemul mafiot pe care l-am criticat ani buni de zile, atunci când aveam zeci de procese fabricate de foştii nomenclaturişti, Pintilie îmi aruncă ziarele în stradă, nu îmi dădea voie să le vând în magazinele lui, de frică sau cu complicitatea celor despre care acum spune că sunt comunişti.

Apoi şi-a cumpărat un partid, l-a uzurpat pe fostul preşedinte, i-a fugărit pe liberalii cu experienţă şi domneşte impreuna cu gaşca sa, cu un singur scop, cel a pune mâna pe putere.

Nu îi pasă că fix din cauza lui, a reflexelor sale comuniste – vezi atitudinea faţă de presă şi a libertăţii de exprimare, a populismului deşănţat, a dispărut liberalismul autentic la Paşcani şi că cei care sunt de dreapta, prefera să stea acasă, în faţa televizorului, decât să se alinieze în spatele lui. Din acest motiv PNL Paşcani seamănă mai degrabă cu  o organizaţie pe persoana fizică, cu tot mai puţini membri, care după alegerile locale din 2020 risca să dispară definitiv, dacă Pintilie nu va iesi primar, şi nu cred că va fi…

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
23 ° C
23.4 °
22.3 °
73 %
2.8kmh
99 %
lun
21 °
mar
32 °
mie
33 °
joi
30 °
vin
30 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI