6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Încă un consilier de la PNL, cu afacerile pe domeniul public, fără contract, fără plată, fără avize. Primăria tace!

Atenţie mare când cumpăraţi un chioşc sau un spaţiu comercial aflat pe domeniul public. Odată cu încheierea afacerii nu puteţi prelua şi dreptul de folosinţă a terenului aflat în administrarea Primăriei, chiar dacă fostul patron avea contract de închiriere sau concesiune şi v-a dat asigurări că totul este în regulă. În astfel de situaţii trebuie organizată din nou o licitaţie, spun reprezentanţii administratiei locale, dar înarmaţi-vă cu multă răbdare pentru că subiecte sensibile sunt ascunse, de regulă, sub preş. Până când situaţia juridică a terenului nu este rezolvată, nu faceţi investiţii pentru că riscaţi să fiţi amendaţi iar clădirile să fie demolate.

Subiectul a fost dezbătut, pe larg, în cadrul unei şedinţe a Comisiei Economice, în contextul unei discuţii privind organizarea activităţii comerciale din Piaţa Deal.

Unul dintre consilierii locali a cerut lămuriri pentru că se afla de ani de zile, într-o astfel de situaţie. Este vorba despre Constantin Nemtanu  – foto  de la PNL, fost ofiţer de poliţie. Firma sa, Vitacarm SRL Paşcani a cumpărat în anul 2015, un chioşc de alături, de la societatea West Moldavia SRL. Construcţia era amplasata pe domeniul public pe baza unui contract de închiriere,  care a încetat odată cu schimbarea titularului. Bărbatul susţine că, la acea vreme, Primăria ar fi trebuit să îi dea un nou contract de închiriere, fără licitaţie.
În replică unul dintre funcţionarii de la Patrimoniu a spus ca legislaţia a fost modificată şi că orice închiriere sau concesiune pe domeniul public său privat al municipiului se poate face doar prin licitaţie.

Chiar dacă nu a a avut şi nici nu are un contract de folosinţă a terenului, societatea consilierului local s-a comportat ca şi cum ar fi fost proprietar. În decembrie 2015 a fost dărâmat chioșcul cumparat, apoi  a inceput construirea unei alte clădiri. Poliţia Locală a constatat că lucrările nu au autorizaţie de construcţie şi a  întocmit un proces verbal semnat chiar de actualul consilier.

Lucrările au fost reluate  în martie 2016 şi finalizate. A fost turnata o temelie şi construită o clădire din pereţi tip sandwich. De această dată poliţiştii locali au dispus demolarea şi eliberarea terenului şi au dat o amendă de 1000 lei. Procesul verbal de constatare a fost atacat în instanţă dar judecătorii au respins acţiunea şi au păstrat sancţiunea.

De atunci terenul este folosit gratuit şi fără nici un contract iar clădirea nu a fost demolată. Reprezentanţii Primăriei Paşcani nu au luat nici o măsură, chiar dacă Poliţia Locală a cerut şi începerea unei anchete penale. Nici Comisia de Urbanism nu a dat semne că ar fi interesată de acest subiect. Asta deoarece şeful comisiei, Claudiu Bodoasca,  este chiar cumnatul consilierului în cauză, iar cei doi sunt colegi de partid şi în Consiliul Local.

De cealaltă parte,  Constantin Nemtanu susţine că vina ar aparţine Primăriei. Din 2015 şi până acum, imediat după ce a cumpărat chioşcul din Piaţa Deal,  a depus mai multe cereri de închiriere la care nu a primit nici un răspuns. În ultima dintre ele a solicitat concesionarea terenului şi a primit asigurări că problema va fi rezolvată.

La şedinţa Comisiei Economice de la sfârşitul răspunsul a fost diferit şi anume că terenul trebuie scos la licitaţie deşi pe el este construită deja o clădire.

Asta în contextul în care pentru o altă suprafaţa de teren, tot de sub un spaţiu comercial cumpărat din vecinătate, societatea a obţinut un nou contract de concesiune, fără licitaţie. Consilierul pascanean spune ca si alti oameni de afaceri din Pascani sunt in aceeasi situatie si ca ar fi necesare clarificari administrative, chiar un proiect de hotarare, cu privire la modul de inchiriere sau concesiune a terenurilor publice de sub constructiile cumparate.

Reprezentanţii Primăriei Paşcani au refuzat să răspundă la întrebările insistente ale jurnaliştilor de la BIT TV,  pentru a clarifica acesta situaţie.

Menţionăm că nici în cazul consilierului Marius Pintilie administraţia locală nu a luat măsuri, deşi situaţia este mult mai gravă.

Una dintre firmele consilierul păşcănean deţine aproape 200 mp de teren ocupate ilegal din domeniul public/privat al municipiului fără contracte de închiriere sau concesiune şi fără plată- din anul 2010, pe care au fost edificate construcţii fără nici un fel de autorizaţie.

 

Alte articole

Opoziția forțează diminuarea taxelor și impozitelor locale, până la alegerile locale

Legislativul pascanean este convocat in ședință extraordinară, pe 24...

MOVILA: Candidez la Consiliul Judeţean!

Astăzi, în prezenţa lui Eugen Tomac, Cătălin Drulă şi...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Bani mulți pentru combustibil și pavele

Cu o lună jumătate inainte de alegerile locale, Primăria...