2.2 C
Paşcani
miercuri, martie 29, 2023
Array

Încă o zi liberă: 10 mai!

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca 10 Mai să fie zi de sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Deputaţii au adoptat cu, 294 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi şase abţineri, un proiect de lege în acest sens, iniţiat de senatorul PNL Puiu Haşotti.

Proiectul prevede că Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelate autorităţi centrale, organizează manifestări cu prilejul sărbătoririi acestei zile în limita alocaţiilor bugetare prevăzute.
Proiectul a fost respins de Senat, însă a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Precizăm că în Istoria României, ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare națională, deoarece era ziua de naștere a principelui Carol I, proclamat Domnitor al României de către Adunarea Constituantă (aleasă la 9 mai) în 10 mai 1866 sub numele de Carol I, apoi devenit rege al României tot la o dată de 10 mai, în anul 1881. Atunci s-au desfășurat festivitățile prilejuite de proclamarea Regatului României și încoronarea domnitorului Carol I. Președintele Parlamentului a oferit regelui Carol I și reginei Elisabeta coroanele realizate din oțelul unei tun cucerit de la turci în timpul războiului de Independență(1877-1878).
Tot la 10 mai 1877 au avut loc,la București festivitățile Zilei Independenței, declarată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților din 9 mai 1877, care a proclamat independența de stat a României, evenimentul fiin sărbătorit în continuare la această dată.

Sursa: Mediafax

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow